Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • dosza kapha
  • zdrowa dieta
  • kuchnia wegetariańska
  • ajurweda
zdrowa dieta
Wiosenna dieta dla doszy kapha

Dosza kapha - cierpliwa, troskliwa, z dużą ilością elementu ziemi. Co dosza kapha powinna wprowadzić do swojego jadłospisu, a czego powinna unikać? Czym wzbogacić swoje wiosenne menu? Jakie przyprawy dodać do posiłków? O czym jeszcze warto pamiętać, układając posiłki dla doszy kapha?

Dla doszy kapha najbardziej wskazana jest dieta lekka, niskotłuszczowa, bogata w błonnik, z dużą ilością smaku ostrego, gorzkiego i cierpkiego. Odpowiednie dla doszy kapha są lekkie warzywa, takie jak kapusta, szparagi i karczochy, oraz rozgrzewające pełne zboża, na przykład komosa, amarantu, otręby owsiane, jęczmień, żyto.

Zaleca się łączenie zbóż z dużą ilością świeżych warzyw, pikantnych kiełków i przypraw. Osoby kapha mogą stosować większość rozgrzewających i ostrych ziół oraz przypraw, zwłaszcza takich jak świeża bazylia, pietruszka, natka kolendry, Rudola oraz imbir.

Sałatki, kiełki, ciepłe herbatki, tortille z kiełków kukurydzy, chleby bez mąki, świeże soki warzywne, fasola, olej słonecznikowy i olej lniany przyczynią się do ustabilizowania poziomu cukru we krwi i utrzymania stałego poziomu energii.

Posiłki dla kapha można wzbogacić takimi dodatkami jak mielone siemię lniane, imbir. Można nimi posypywać kasze, warzywa gotowane na parze, zupy, surówki.

Doszę kapha zaostrza słodki smak, a zatem należy unikać większości substancji słodzących. Najlepsze dla kapha są substancje o niskim indeksie glikemicznym.

- posiłki popijaj ciepłą herbatą imbirową

- spożywaj pokarmy o wysokiej zawartości błonnika, regulujące poziom cukru we krwi, takie jak spirulina, mielone siemię lniane, pełne zboża i soczewica

- jedz suche, lekkie owoce o właściwościach ściągających: winogrona, jagody, owoce granatu

Staraj się unikać następujących produktów: awokado, banany, syrop z brązowego ryżu, lepkie i słodkie desery, bardzo słodkie owoce, mrożone napoje, płatki owsiane, oliwki, pomidory, pszenica, biały cukier, drożdże, cukinia.

W wiosennym menu doszy kapha powinny znaleźć się następujące produkty: karczochy, rukola, szparagi, papryka słodka, brokuły, brukselka, kapusta, marchew, kalafior, świeża kukurydza, czosnek, zielona fasolka, jarmuż, kalarepa, sałata, surowe pory, natka gorczycy, szpinak, kiełki.

Jeśli szukasz zdrowych przekąsek, możesz sięgnąć po: jagody acai, morele, jagody, czereśnie, kokos suszony, żurawina, suszone owoce w niewielkiej ilości, winogrona, cytryny, mango, gruszki, granaty, mandarynki.

Na danie główne zjedz posiłek na bazie: brązowego ryżu, kaszy gryczanej, komosy ryżowej. Dobrze nadadzą się: fasola adzuki, fasola mungo, ciecierzyca, fasola pinto, czerwona soczewica, łuskana soczewica zielona, pikantne tofu, tempeh w umiarkowanych ilościach.

Aby wzbogacić swój posiłek, dodaj do niego: nasiona chia, siemię lniane, nasiona konopi, nasiona babki płesznik, nasiona dyni, nasiona słonecznika.

Pamiętaj, aby do każdej potrawy dodawać przyprawy i zioła: ziele angielskie, asafetyda, bazylia, liście laurowe, czarny pieprz, kminek, kardamon, pieprz kajeński, cynamon, goździki, kmin mielony, nasiona kopru, kwiat lawendy, majeranek, gałka muszkatołowa, świeży rozmaryn, szafran, szałwia, estragon, tymianek, kurkuma, laska wanilii.

Pamiętaj, aby do każdej potrawy dodać nawilżające oleje (wystarczy 1 łyżeczka), przykładowo: olej kokosowy, olej lniany, olej słonecznikowy.

Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, przyrządź domowy deser z dodatkiem następujących substancji słodzących: nektar kokosowy, świeże owoce, stewia.

 

Mąki bezglutenowe, przyprawy, ryże, kasze, soczewice, fasole, a także zioła, przyprawy i substancje słodzące znajdziesz w zielonysklep.com - zobacz tutaj.

 

Przeczytaj także:

Joga dla doszy kapha

Sport i aktywność fizyczna - dosza kapha

Troskliwa i wierna dosza kapha

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl