Aby otrzymać wina kwiatowe typu aperitif, wystarczy macerować kwiaty, najlepiej wonne, w białym winie (jaśmin, wiązówka błotna), czerwonym (wrzos, barwinek, fiołek) lub różowym (róża, wiśnia) przez wiele dni. Następnie przecedzić i nie słodzić, ewentualnie odrobinę.
Wina kwiatowe typu aperitif to wina zwykle bardzo aromatyczne. Do ich przygotowania używamy zwykle liści, owoców czy ziaren, rzadziej kwiatów. Grecy i Rzymianie dodawali też przyprawy i aromaty bezpośrednio do amfor.
Składniki:
1 l czerwonego wina
30 g suchych kwiatów wrzosu
15 g ziaren jałowca
cukier
Przygotowanie:
Zmiażdż ziarna jałowca. Maceruj w winie kwiaty wrzosu i ziarna jałowca. Odstaw na 15 dni. Przecedź i dodaj cukru według gustu. Pij w temperaturze odpowiedniej dla czerwonego wina.
Ten przepis możemy wykorzystać także do wyrobu win z innymi kwiatami, np. chabrem, oraz z białym winem, ale musimy wówczas użyć trochę więcej cukru, ponieważ chaber ma nieco gorzkawy smak.
Niektóre wina łatwo ulegają fermentacji, na przykład sławne wino mniszkowe (dandelion wine) czy wino z jastrunem. W związku z tym przed spożyciem muszą one dojrzewać o wiele dłużej.
Wybrane produkty spożywcze znajdziesz w zielonysklep.com
Przeczytaj także: Kremowy deser lawendowy z truskawkami
Opracowanie na podstawie:
Księga kwiatów jadalnych. 300 przepisów, historia roślin. Mireille Gayet, zielone-wydawnictwo.pl