
Przygotowanie win aromatycznych nie jest takie trudne. Ich tradycja sięga Greków i Rzymian. Do przygotowania win aromatycznych używamy zwykle liści, owoców czy ziaren, rzadziej kwiatów. Cała sztuka polega na doborze właściwych składników i właściwych proporcji, by uzyskać niepowtarzalny trunek. Spróbuj wyrazić siebie poprzez aromaty…
Aby otrzymać wina kwiatowe typu aperitif, wystarczy macerować kwiaty, najlepiej wonne, w białym winie (jaśmin, wiązówka błotna), czerwonym (wrzos, barwinek, fiołek) lub różowym (roża, wiśnia) przez wiele dni. Następnie przecedzić i nie słodzić, ewentualnie odrobinę.
Grecy i Rzymianie dodawali przyprawy i aromaty bezpośrednio do amfor, by polepszyć smak wina, prawdopodobnie bardzo kwaśnego. W średniowieczu również stosowano podobne receptury. Niektóre przepisy na aromatyzowane wina z przyprawami, korzeniami czy korami przetrwały do dziś (retsina – z dodatkiem żywicy sosny, sangria, wermut).
Wypróbuj przepis na wino wrzosowe
Składniki:
1 l czerwonego wina
30 g suchych kwiatów wrzosu
15 g ziaren jałowca
cukier
Zmiażdż ziarna jałowca. Maceruj w winie kwiaty wrzosu i ziarna jałowca. Odstaw na 15 dni. Przecedź i dodaj cukru według gustu. Pij w temperaturze odpowiedniej dla czerwonego wina.
Ten przepis możemy wykorzystać także do wyrobu win z innymi kwiatami, np. chabrem, oraz z białym winem, ale musimy wówczas użyć trochę więcej cukru, ponieważ ten kwiat ma nieco gorzkawy smak.
Niektóre wina łatwo ulegają fermentacji, na przykład sławne wino mniszkowe (dandelion wine) czy wino z jastrunem. W związku z tym przed spożyciem muszą dojrzewać o wiele dłużej.
Opracowanie na podstawie:
Księga kwiatów jadalnych. 300 przepisów, historia roślin. Mireille Gayet, zielone-wydawnictwo.pl