Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • wina aromatyczne
  • wino wrzosowe
  • przepis
  • kwiaty jadalne
Wina aromatyczne – stwórz własny bukiet

Przygotowanie win aromatycznych nie jest takie trudne. Ich tradycja sięga Greków i Rzymian. Do przygotowania win aromatycznych używamy zwykle liści, owoców czy ziaren, rzadziej kwiatów. Cała sztuka polega na doborze właściwych składników i właściwych proporcji, by uzyskać niepowtarzalny trunek. Spróbuj wyrazić siebie poprzez aromaty…

 

Aby otrzymać wina kwiatowe typu aperitif, wystarczy macerować kwiaty, najlepiej wonne, w białym winie (jaśmin, wiązówka błotna), czerwonym (wrzos, barwinek, fiołek) lub różowym (roża, wiśnia) przez wiele dni. Następnie przecedzić i nie słodzić, ewentualnie odrobinę.

Grecy i Rzymianie dodawali przyprawy i aromaty bezpośrednio do amfor, by polepszyć smak wina, prawdopodobnie bardzo kwaśnego. W średniowieczu również stosowano podobne receptury. Niektóre przepisy na aromatyzowane wina z przyprawami, korzeniami czy korami przetrwały do dziś (retsina – z dodatkiem żywicy sosny, sangria, wermut).

Wypróbuj przepis na wino wrzosowe

Składniki:

1 l czerwonego wina

30 g suchych kwiatów wrzosu

15 g ziaren jałowca

cukier

Zmiażdż ziarna jałowca. Maceruj w winie kwiaty wrzosu i ziarna jałowca. Odstaw na 15 dni. Przecedź i dodaj cukru według gustu. Pij w temperaturze odpowiedniej dla czerwonego wina.

Ten przepis możemy wykorzystać także do wyrobu win z innymi kwiatami, np. chabrem, oraz z białym winem, ale musimy wówczas użyć trochę więcej cukru, ponieważ ten kwiat ma nieco gorzkawy smak.

Niektóre wina łatwo ulegają fermentacji, na przykład sławne wino mniszkowe (dandelion wine) czy wino z jastrunem. W związku z tym przed spożyciem muszą dojrzewać o wiele dłużej.

 

Opracowanie na podstawie:

Księga kwiatów jadalnych. 300 przepisów, historia roślin. Mireille Gayet, zielone-wydawnictwo.pl

 

 

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl