
Polecamy przepis na pożywną, aromatyczną potrawkę na bazie rozmaitych fasoli. Fasolka mung, czerwona soczewica, fasolka mungo, a także przyprawy: kurkuma, asafetyda, kmin, gorczyca, natka kolendry – to sycące i rozgrzewające danie w sam raz na zimową porę. Spróbuj.
Składniki:
3/4 szklanki łuskanej żółtej fasolki mung
1/2 szklanki łuskanej fasolki mungo
1/4 szklanki czerwonej soczewicy
1/2 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki asafetydy
1 łyżeczka soli
4,5 szklanki wody
2 łyżki stołowe ghee
2 łyżki stołowe oleju słonecznikowego
1 łyżeczka nasion kminu
1 łyżeczka nasion gorczycy
1/2 łyżeczki sproszkowanej papryki
2 pokrojone średnie cebule
3 średnie pomidory pokrojone na cząstki o grubości około 2 cm
1/3 szklanki posiekanej kolendry
Przygotowanie:
Przebierz dal, kilkakrotnie wypłucz go w zimnej wodzie. Wsyp do miski i zamocz na 3 godziny. Odsącz i włóż do głębokiego garnka z liśćmi laurowymi, kurkumą, asafetydą, wodą i solą. Gotuj na małym ogniu, pod częściowym przykryciem, przez 45 minut, od czasu do czasu mieszając, aby dal nie przywarł do dna. Następnie przykryj, zmniejsz ogień i gotuj przez kolejnych 25 minut.
Gdy fasola będzie się gotować, podgrzej ghee na patelni na średnim ogniu. Do gorącego, dodaj cebulę, czosnek i imbir, smaż przez 15 minut, nieustannie mieszając. Następnie zwiększ ogień i dodaj pomidory, smaż do chwili, aż będą wyglądały tak, jakby się zrumieniły (około 5 minut). Polej całością dal, wymieszaj i nadal gotuj na wolnym ogniu.
Na tej samej patelni, wytartej do czysta, podgrzewaj olej słonecznikowy na średnim ogniu, a następnie dodaj nasiona kminu, które się zrumienią po około 15 sekundach. Wtedy dołóż pieprz kajeński i połowę kolendry, smaż przez kolejne 2-3 minuty. Zestaw z ognia i polej całością dal. Delikatnie wymieszaj składniki. Udekoruj resztą kolendry i podawaj.
Fasolkę mung i inne strączkowe, ghee oraz przyprawy indyjskie znajdziesz na zielonysklep.com
Przeczytaj także:
Warzywa strączkowe w diecie wegetariańskiej
Jak przyprawiać warzywa strączkowe
Opracowanie na podstawie:
Dieta i odchudzanie zgodnie z ajurwedą. Scott Gerson - książka wydana przez zielonewydawnictwo.