
Polecamy pyszne, wegańskie i bezglutenowe batoniki orzechowe. Z dodatkiem daktyli, orzechów nerkowca, pasty sezamowej oraz karobu (lub kakao) zaspokoją apetyt najbardziej wybrednych smakoszy. Świetne jako deser i jako przekąska.
Składniki:
70 gramów orzechów nerkowca
4 duże łyżki tahini (pasty sezamowej)
1/2 szklanki namoczonych daktyli
2-3 łyżki karobu lub kakao
4 łyżki zmielonego słonecznika
Przygotowanie:
Orzechy nerkowca prażyć przez kilka sekund na patelni. Daktyle zmiksować, dodać tahini (pastę sezamową), karob (lub kakao – wedle uznania) i dokładnie wymieszać. Włożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu 5-10 minut.
Zdjąć z ognia, dodać zmielony słonecznik oraz całe orzechy nerkowca i wymieszać.
Masę włożyć do keksowej foremki, mokrą łopatką wyrównać wierzch i wstawić do lodówki na kilka godzin, następnie wyjąć i podzielić ostrym nożem na kwadraty.
Batoniki długo zachowują świeżość. Są znakomitym deserem dla wegan i dla osób, które stosują dietę bezglutenową.
Przeczytaj także:
Przepis pochodzi z książki:
Wegańskie wypieki i potrawy bez glutenu. Teresa Reimann. Wydawnictwo Purana, Wrocław 2015.
Książkę można nabyć w zielonysklep.com - zobacz tutaj.