
Polecamy pyszne, słodkie naleśniki bez glutenu. Chrupiące, delikatne ciasto na bazie mąki ryżowej, kardamonu i mleka sojowego. Słodkie nadzienie z bananów i tofu. Idealne dla wegan, ulubione przez dzieci. Słodki podwieczorek gotowy w 15 minut!
Składniki:
300 ml mąki ryżowej
1/2 łyżeczki kardamonu
szczypta soli
600 ml mleka sojowego
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać mikserem ręcznym do uzyskania jednolitej masy i usmażyć cienkie naleśniki na natłuszczonej i nagrzanej patelni.
Nadzienie:
1/2 kostki tofu
2 banany
2 łyżki cukru trzcinowego
wanilia
Wszystkie składniki zmiksować blenderem na jednolitą masę i smarować nią naleśniki.
Naleśniki można podawać z musem daktylowym lub z musem z innych owoców. Można też posypać je wiórkami kokosowymi lub polać roztopioną wegańską czekoladą. Smacznego!
Mąkę ryżową (bezglutenową) – znajdziesz w zielonysklep.com – zobacz tutaj.
Przepis pochodzi z książki:
Wegańskie wypieki i potrawy bez glutenu. Teresa Reimann. Wydawnictwo Purana, Wrocław 2015.
Przeczytaj także:
Placuszki ziemniaczane bez glutenu