
Mleko owsiane to doskonały budulec dla tkanek. Stabilizuje poziom cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu, działa łagodząco na układ nerwowy. To smaczny napój o wszechstronnym działaniu - można go pić na ciepło lub na zimno. Przygotowanie mleka owsianego jest łatwe. Spróbuj.
Składniki:
1,5 szklanki płatków owsianych
4 szklanki wody
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
1 łyżka syropu klonowego lub cukru kokosowego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Wsyp płatki do woreczka służącego do przecedzania mleka lub dużego muślinowego woreczka i zabezpiecz tak, aby się z niego nie wysypały. Namocz je na noc (8-12 godzin) w woreczku w dużej misce lub dzbanku wody.
Wyjmij woreczek i trzymaj nad miską tak, aby całe mleko wyciekło, po czym wyciśnij jego resztki. Płatki wyrzuć. Mieszając, dodaj ekstrakt waniliowy, sól i ewentualnie syrop klonowy.
Mleko owsiane można przechowywać w lodówce w przykrytym pojemniku przez 5 dni.
Wegańskie produkty znajdziesz w zielonysklep.com – zobacz tutaj.
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.