
Wegańskie posiłki nie muszą być nudne. Odpowiednio skomponowane wegańskie dania mogą być zdrowe, pyszne i pełne wartości odżywczych. Po jakie produkty sięgnąć, by zapewnić sobie urozmaicony jadłospis? Zboża, warzywa, owoce, orzechy, oleje, dodatki, przyprawy. Polecamy wegańskie menu dla doszy wata.
Polecane warzywa: karczochy, szparagi, buraki czerwone, marchew, seler, fenkuł, czosnek, zielona fasolka, jarmuż, pory, kiełki fasoli mung, natka gorczycy, okra, cebula gotowana, pasternak, dynia, rzodkiew, szpinak gotowany, kabaczki, rzepa, słodkie ziemniaki, rzeżucha, cukinia
Polecane owoce: słodkie jagody acai, morele, awokado, banany, borówki, czereśnie, kokosy, daktyle, figi, jagody goji, słodkie winogrona, kiwi, limonki, mango, nektarynki, papaja, brzoskwinie, ananas, śliwki, rodzynki, słodki rabarbar, tamaryndowiec, mandarynki
Polecane zboża: amarantu, brązowy ryż, chleb z brązowego ryżu, owies, kiełki pszenicy
Polecane warzywa strączkowe: fasola adzuki, fasola mungo, fasola mung (łuskana lub w całości), pikantne tofu, tempeh, świeży bób, czerwona soczewica
Polecane orzechy i nasiona: blanszowane migdały, orzechy brazylijskie, orzechy nerkowca, nasiona chia, namoczone siemię lniane, orzechy makadamia, orzeszki piniowe, pistacje, nasiona maku, nasiona babki płesznik w umiarkowanych ilościach, nasiona dyni, nasiona sezamu, kiełki orzechów ziemnych, nasiona słonecznika
Polecane przyprawy i zioła: asafetyda, bazylia, liść laurowy, nasiona kminku, kardamon, świeża kolendra, cynamon, sproszkowane nasiona kolendry, kmin mielony, nasiona kminu, nasiona kopru, świeży oraz sproszkowany imbir, trawa cytrynowa, majeranek, świeża mięta, gałka muszkatołowa, świeży rozmaryn, świeży czosnek, róża, szafran, tymianek, kurkuma, laska wanilii, goździki
Polecane oleje i dodatki: czarne oliwki, sos Coconut Aminos (wegański, zdrowy odpowiednik sosu sojowego, zrobiony z pnia palmy kokosowej), oliwa (extra virgin tłoczona na zimno), sproszkowany korzeń maca, wodorosty, olej sezamowy, spirulina (najlepiej latem), olej słonecznikowy, pasta z zielonego curry, miso
Polecane substancje słodzące: surowy nektar z agawy, syrop z brązowego ryżu, nektar kokosowy, cukier kokosowy, daktyle, cukier daktylowy, odparowany sok z trzciny cukrowej, namoczone suszone figi, cukier jaggery (to nierafinowany cukier z soku trzciny cukrowej lub soku palm daktylowych), syrop klonowy, melasa, namoczone rodzynki
Superpokarmy, które równoważą doszę wata: słodzone jagody acai, nasiona chia, masło kokosowe, jagody goji, sproszkowany korzeń maca
Przeczytaj także:
Ajurweda wegańska - co to takiego?
Wegańskie pralinki z orzechami nerkowca
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.