Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia wegańska
  • przepisy dla wegan
  • dania ajurwedyjskie
  • dosza wata
kuchnia wegańska
Wegańskie menu dla doszy wata

Wegańskie posiłki nie muszą być nudne. Odpowiednio skomponowane wegańskie dania mogą być zdrowe, pyszne i pełne wartości odżywczych. Po jakie produkty sięgnąć, by zapewnić sobie urozmaicony jadłospis? Zboża, warzywa, owoce, orzechy, oleje, dodatki, przyprawy. Polecamy wegańskie menu dla doszy wata.

Polecane warzywa: karczochy, szparagi, buraki czerwone, marchew, seler, fenkuł, czosnek, zielona fasolka, jarmuż, pory, kiełki fasoli mung, natka gorczycy, okra, cebula gotowana, pasternak, dynia, rzodkiew, szpinak gotowany, kabaczki, rzepa, słodkie ziemniaki, rzeżucha, cukinia

Polecane owoce: słodkie jagody acai, morele, awokado, banany, borówki, czereśnie, kokosy, daktyle, figi, jagody goji, słodkie winogrona, kiwi, limonki, mango, nektarynki, papaja, brzoskwinie, ananas, śliwki, rodzynki, słodki rabarbar, tamaryndowiec, mandarynki

Polecane zboża: amarantu, brązowy ryż, chleb z brązowego ryżu, owies, kiełki pszenicy

Polecane warzywa strączkowe: fasola adzuki, fasola mungo, fasola mung (łuskana lub w całości), pikantne tofu, tempeh, świeży bób, czerwona soczewica

Polecane orzechy i nasiona: blanszowane migdały, orzechy brazylijskie, orzechy nerkowca, nasiona chia, namoczone siemię lniane, orzechy makadamia, orzeszki piniowe, pistacje, nasiona maku, nasiona babki płesznik w umiarkowanych ilościach, nasiona dyni, nasiona sezamu, kiełki orzechów ziemnych, nasiona słonecznika

Polecane przyprawy i zioła: asafetyda, bazylia, liść laurowy, nasiona kminku, kardamon, świeża kolendra, cynamon, sproszkowane nasiona kolendry, kmin mielony, nasiona kminu, nasiona kopru, świeży oraz sproszkowany imbir, trawa cytrynowa, majeranek, świeża mięta, gałka muszkatołowa, świeży rozmaryn, świeży czosnek, róża, szafran, tymianek, kurkuma, laska wanilii, goździki

Polecane oleje i dodatki: czarne oliwki, sos Coconut Aminos (wegański, zdrowy odpowiednik sosu sojowego, zrobiony z pnia palmy kokosowej), oliwa (extra virgin tłoczona na zimno), sproszkowany korzeń maca, wodorosty, olej sezamowy, spirulina (najlepiej latem), olej słonecznikowy, pasta z zielonego curry, miso

Polecane substancje słodzące: surowy nektar z agawy, syrop z brązowego ryżu, nektar kokosowy, cukier kokosowy, daktyle, cukier daktylowy, odparowany sok z trzciny cukrowej, namoczone suszone figi, cukier jaggery (to nierafinowany cukier z soku trzciny cukrowej lub soku palm daktylowych), syrop klonowy, melasa, namoczone rodzynki

Superpokarmy, które równoważą doszę wata: słodzone jagody acai, nasiona chia, masło kokosowe, jagody goji, sproszkowany korzeń maca

 

Cukier jaggery, brązowy ryż, fasolę mung, czerwoną soczewicę, a także oleje, przyprawy, superpokarmy i inne produkty wegańskie znajdziesz w zielonysklep.com – zobacz tutaj.

 

 

Przeczytaj także:

Ajurweda wegańska - co to takiego?

Wegańskie naleśniki z tofu

Wegańskie pralinki z orzechami nerkowca

 

 

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl