
Polecamy przepis na znakomity deser przyrządzany na bazie tahini (pasty sezamowej). Z dodatkiem migdałów, daktyli, rodzynek, kakao oraz cynamonu, imbiru, kardamonu i wanilii - to słodkie kuleczki, które są bardzo pożywne i zaspokajają głód. Zdrowa, wegańska i nieziemsko pyszna pokusa! Spróbuj.
Czas przygotowania: 30 minut
Z podanej ilości składników przygotujesz 30 kuleczek.
Składniki:
1 szklanka surowej wegańskiej granoli lub surowych migdałów
1 słoiczek (45 dag) surowego tahini (pasty sezamowej)
8 pokrojonych daktyli (bez pestek)
1/4 szklanki syropu klonowego lub syropu z brązowego ryżu
1/4 szklanki karobu w proszku
1/2 szklanki porzeczek lub rodzynek
1/2 szklanki surowych nasion słonecznika
2 łyżki surowych, kruszonych ziaren kakaowca
3 łyżki drobno pokrojonego kandyzowanego imbiru
1 łyżka obranego i drobno pokrojonego świeżego imbiru
1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu
1 łyżeczka sproszkowanego kardamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1/8 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Wsyp granolę do miksera i miksuj aż do uzyskania drobnej konsystencji. Przełóż do małej miseczki. Wsyp wszystkie pozostałe składniki do miksera. Miksuj do uzyskania gładkiej, lepkiej masy. Od czasu do czasu zgarniaj ze ścianek naczynia osadzające się składniki. Aby uzyskać mniej gładką konsystencję, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj drewnianą łyżką w dużej misce.
Z mieszanki formuj ręcznie kulki o średnicy 2,5 cm. Obtocz każdą dokładnie w zmielonej granoli. Układaj na tacce. Przechowuj w lodówce. Kuleczki można trzymać w lodówce w zamkniętym pojemniku przez 2 tygodnie.
Smacznego!
Zobacz cynamon mielony w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.
Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu