
Wyborne, aksamitne, wilgotne, rozpływające się w ustach, mocno czekoladowe – takie są właśnie te ciasteczka. Z dodatkiem orzechów włoskich, gorzkiej czekolady, z delikatnym waniliowym posmakiem i wyrazistą nutą kawy. Wegańskie, bezglutenowe, pieczone bez mąki - poznaj ich niebiański smak.
Składniki:
1/2 szklanki oraz dodatkowo 1 łyżeczka oleju kokosowego
1 szklanka surowych, posiekanych orzechów włoskich
1/4 szklanki rozpuszczalnej kawy ziołowej
1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki wody
1 szklanka syropu z brązowego ryżu lub syropu klonowego
2 szklanki ugotowanej fasoli mungo lub 1 puszka (40 dag) odsączonej i wypłukanej fasoli mungo
1 łyżka ekstraktu waniliowego
10 dag ciemnej czekolady (zawierającej 70 lub więcej procent kakao)
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni C. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i natłuść go 1 łyżeczką oleju kokosowego.
Zmieszaj 1/2 szklanki orzechów, kawę, sól oraz ewentualnie cynamon w dużej misce. Odstaw na bok. Ubijaj trzepaczką zamiennik jajka z wodą w małej misce do chwili uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj do niego syrop z brązowego ryżu. Starannie wymieszaj. Odstaw na bok.
Umieść w mikserze fasolę mungo, pozostałe 1/2 szklanki orzechów i ekstrakt waniliowy.
Połam czekoladę na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej wraz z pozostałą 1/2 szklanki oleju kokosowego. Mieszaj, dopóki czekolada się nie rozpuści. Wlej ją do miksera z fasolą. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Od czasu do czasu zgarniaj ze ścianek naczynia osadzające się składniki. Dodaj uzyskaną masę do mieszanki z orzechami. Starannie wymieszaj. Dodaj substytut jajka i ponownie wymieszaj.
Wlej masę do blaszki. Piecz 40 minut lub do chwili, gdy ciasteczka będą prawie twarde. Ponieważ w tym przepisie nie używa się jajek ani mąki, ciasto po upieczenie może się wydawać nieco rzadkie. Wystudź je. Zanim pokroisz na kawałki, włóż do lodówki na 20 minut.
Ciasto można przechowywać do 2 tygodni w lodówce w zamykanym pojemniku.
Smacznego!
Przeczytaj także:
Pudding migdałowy z kardamonem
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.