
Polecamy pyszne kostki grysikowe z dodatkiem orzechów lub migdałów oraz mielonego kardamonu i wiórków kokosowych. Delikatnie słodkie, rozpływające się w ustach, są świetną i pożywną przekąską. Solo lub z dodatkiem ulubionej konfitury będą także dobrym pomysłem na podwieczorek.
Z podanej ilości składników przygotujesz 40 kostek.
Składniki:
4 łyżki ghee
1 szklanka grysiku
2 szklanki gorącej wody
1 łyżka orzechów charole lub drobno posiekanych migdałów
5 łyżek (albo dowolna ilość, do smaku) cukru sucanat lub innego
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
Wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Rozgrzej rondel na średnim ogniu i dodaj ghee. Wsyp grysik i mieszaj do chwili, gdy zarumieni się i będzie aromatyczny. Wlej wodę, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Wyłącz palnik i stale mieszając, wsyp orzechy, cukier i kardamon. Używając ghee, natłuść dużą płaską patelnię lub płaską blaszkę do pieczenia ciastek.
Wyłóż na nią przyrządzoną mieszankę i powoli ugniataj dłońmi tak, aby rozpłaszczyć ją na grubość około pół centymetra. Delikatnie posyp ją na wierzchu kokosem. Czubkiem ostrego noża wykrawaj niewielkie kawałki w kształcie rombu.
Opcjonalnie: możesz dodać też szczyptę lub dwie imbiru.
Smacznego!
Zobacz masło ghee w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Zobacz mleko kokosowe w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Przeczytaj także:
Wegańskie pralinki z orzechami nerkowca
Opracowanie na podstawie:
Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.
Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu