Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia wegańska
  • przepisy wegetariańskie
  • dania bezglutenowe
  • muffinki bananowe
kuchnia wegańska
Wegańskie babeczki

Te słodkie i przepyszne babeczki wegańskie są warte czasu potrzebnego na ich przygotowanie. Z dodatkiem bananów, słodkiej marchewki, pokryte delikatnym masłem kokosowym, o zapachu cynamonu, rodzynek, cukru daktylowego - muffinki zaspokoją każde podniebienie. Spróbuj.

 

Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut

Z podanej ilości składników przygotujesz 16-18 babeczek.

 

Składniki:

1 szklanka mąki z amarantusa lub komosy

1,5 szklanki mąki ryżowej

1/2 mąki kokosowej

1 łyżka mąki z tapioki

1/4 mąki migdałowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

1/4 szklanki oleju kokosowego

1/2 szklanki kaszy jaglanej

1 łyżka sproszkowanego cynamonu

1 łyżeczka sproszkowanej gałki muszkatołowej lub sproszkowanego kminu

1 łyżka suszonej bazylii

1 łyżka nasion kminku lub kopru włoskiego

1 szklanka utartej cukinii

1/4 szklanki utartej marchwi

1-2 łyżki posiekanego świeżego koperku, natki kolendry lub pietruszki

1/2 szklanki rodzynek lub niesłodzonej suszonej żurawiny

1 szklanka rozgniecionych dojrzałych bananów (mniej więcej 2 średnie owoce)

2 szklanki soku jabłkowego lub gruszkowego

1/2 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego , daktylowego

1/3 szklanki surowych nasion słonecznika

1 szklanka miękkiego masła kokosowego

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Wyłóż blaszkę na babeczki papierowymi foremkami lub natłuść ją olejem kokosowym.

W średniej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i odstaw na bok. Aby rozpuścić olej kokosowy, włóż pojemnik, w którym się znajduje, do miski z gorącą wodą na minutę lub postaw na kilka minut na ciepłej powierzchni.

Zmieszaj kaszę jaglaną, cynamon, gałkę muszkatołową, bazylię, nasiona kminku, cukinię, marchew, koperek i rodzynki w dużej misce. Roztrzep olej, banany, sok jabłkowy i cukier w średniej misce. Uzyskaną miksturę dodaj do mieszanki z kaszą jaglaną i starannie wymieszaj. Dodaj nasiona słonecznika oraz wszystkie mąki i zmieszaj dokładnie.

Uzyskane ciasto nie będzie rosło, a zatem napełnij nim foremki po brzegi i za pomocą łyżeczki nadaj wierzchom babeczki półokrągły kształt. Piecz 30-35 minut lub do chwili, gdy wykałaczka wbita w czubek babeczki po wyjęciu będzie sucha i czysta.

Przed podaniem posmaruj wierzch babeczek łyżeczką masła kokosowego.

 

Mąki bezglutenowe - ryżowa, kasztanowa, kokosowa, z ciecierzycy - znajdziesz w zielonysklep.com. Kliknij tutaj.

 

Przeczytaj także:      

Zdrowe przekąski wegańskie

Składniki odżywcze dla aktywnych

Szafran - szlachetny i ekstrawagancki 

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl