
Te słodkie i przepyszne babeczki wegańskie są warte czasu potrzebnego na ich przygotowanie. Z dodatkiem bananów, słodkiej marchewki, pokryte delikatnym masłem kokosowym, o zapachu cynamonu, rodzynek, cukru daktylowego - muffinki zaspokoją każde podniebienie. Spróbuj.
Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut
Z podanej ilości składników przygotujesz 16-18 babeczek.
Składniki:
1 szklanka mąki z amarantusa lub komosy
1,5 szklanki mąki ryżowej
1/2 mąki kokosowej
1 łyżka mąki z tapioki
1/4 mąki migdałowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1/4 szklanki oleju kokosowego
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 łyżka sproszkowanego cynamonu
1 łyżeczka sproszkowanej gałki muszkatołowej lub sproszkowanego kminu
1 łyżka suszonej bazylii
1 łyżka nasion kminku lub kopru włoskiego
1 szklanka utartej cukinii
1/4 szklanki utartej marchwi
1-2 łyżki posiekanego świeżego koperku, natki kolendry lub pietruszki
1/2 szklanki rodzynek lub niesłodzonej suszonej żurawiny
1 szklanka rozgniecionych dojrzałych bananów (mniej więcej 2 średnie owoce)
2 szklanki soku jabłkowego lub gruszkowego
1/2 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego , daktylowego
1/3 szklanki surowych nasion słonecznika
1 szklanka miękkiego masła kokosowego
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Wyłóż blaszkę na babeczki papierowymi foremkami lub natłuść ją olejem kokosowym.
W średniej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i odstaw na bok. Aby rozpuścić olej kokosowy, włóż pojemnik, w którym się znajduje, do miski z gorącą wodą na minutę lub postaw na kilka minut na ciepłej powierzchni.
Zmieszaj kaszę jaglaną, cynamon, gałkę muszkatołową, bazylię, nasiona kminku, cukinię, marchew, koperek i rodzynki w dużej misce. Roztrzep olej, banany, sok jabłkowy i cukier w średniej misce. Uzyskaną miksturę dodaj do mieszanki z kaszą jaglaną i starannie wymieszaj. Dodaj nasiona słonecznika oraz wszystkie mąki i zmieszaj dokładnie.
Uzyskane ciasto nie będzie rosło, a zatem napełnij nim foremki po brzegi i za pomocą łyżeczki nadaj wierzchom babeczki półokrągły kształt. Piecz 30-35 minut lub do chwili, gdy wykałaczka wbita w czubek babeczki po wyjęciu będzie sucha i czysta.
Przed podaniem posmaruj wierzch babeczek łyżeczką masła kokosowego.
Przeczytaj także:
Składniki odżywcze dla aktywnych
Szafran - szlachetny i ekstrawagancki
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.