Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia wegańska
  • przepisy wegetariańskie
  • kuchnia ajurwedyjska
  • sos czosnkowy
kuchnia wegańska
Wegański sos czosnkowy

Jeśli lubisz czosnek, ten sos będzie znakomitym dodatkiem do wielu dań. Można go stosować jako kremowy dressing, dip lub jako kremowy sos do makaronu. Zamiennikiem śmietanki jest krem z orzechów nerkowca. Wegański, lekki, aromatyczny – wspaniale podkręca smak potraw.

Sos wykorzystuje lecznicze właściwości czosnku – przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne i antybakteryjne.

 

Czas przygotowania: 15 minut

Z podanej ilości składników przygotujesz 2 szklanki sosu.

Składniki:

1 szklanka surowych orzechów nerkowca

1,5 szklanki bardzo zimnej wody

1 łyżka miso

2 łyżki gorącej wody

1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki sproszkowanych nasion kolendry

1/4 łyżeczki mielonego pieprzu

1 łyżeczka suszonego koperku

1,5 łyżki drobno posiekanego czosnku

 

Przygotowanie:

Umieść orzechy nerkowca i zimną wodę w blenderze. Miksuj na wysokich obrotach przez 3 minuty lub do momentu uzyskania gładkiej konsystencji gęstej śmietany. Od czasu do czasu zgarniaj ze ścianek blendera osadzającą się masę. Odstaw na bok.

W średniej misce wymieszaj miso z gorącą wodą, aż się rozpuści. Mieszając, dodaj sok z cytryny, sól, kolendrę, pieprz i koperek. Dodaj krem z orzechów nerkowca oraz czosnek i starannie wymieszaj.

Uwagi: Czosnkowy sos zgęstnieje, gdy się go schłodzi, jeśli zatem wydaje ci się zbyt rzadki, włóż go do lodówki na godzinę. Jeśli nadal nie jest dostatecznie gęsty, dodaj 1/4 szklanki surowych orzechów nerkowca i ponownie go zmiksuj aż do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.

Zamiast orzechów nerkowca możesz użyć orzechów brazylijskich. Przed użyciem namocz orzechy w wodzie co najmniej godzinę. Ten sos nie będzie miał tak gładkiej konsystencji, ale w smaku będzie doskonały.

Nasiona kolendry oraz sproszkowany czosnek znajdziesz w zielonysklep.com. Wypróbuj też indyjskie mieszanki przypraw Masala – zobacz w zielonysklep.com – kliknij tutaj.

 

Przeczytaj także:

Tofu z pesto 

Zielony krem do pieczywa

Czatnej ze świeżej kolendry 

 

 

Opracowanie na podstawie:

Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl