
Jeśli lubisz czosnek, ten sos będzie znakomitym dodatkiem do wielu dań. Można go stosować jako kremowy dressing, dip lub jako kremowy sos do makaronu. Zamiennikiem śmietanki jest krem z orzechów nerkowca. Wegański, lekki, aromatyczny – wspaniale podkręca smak potraw.
Sos wykorzystuje lecznicze właściwości czosnku – przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne i antybakteryjne.
Czas przygotowania: 15 minut
Z podanej ilości składników przygotujesz 2 szklanki sosu.
Składniki:
1 szklanka surowych orzechów nerkowca
1,5 szklanki bardzo zimnej wody
1 łyżka miso
2 łyżki gorącej wody
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sproszkowanych nasion kolendry
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżeczka suszonego koperku
1,5 łyżki drobno posiekanego czosnku
Przygotowanie:
Umieść orzechy nerkowca i zimną wodę w blenderze. Miksuj na wysokich obrotach przez 3 minuty lub do momentu uzyskania gładkiej konsystencji gęstej śmietany. Od czasu do czasu zgarniaj ze ścianek blendera osadzającą się masę. Odstaw na bok.
W średniej misce wymieszaj miso z gorącą wodą, aż się rozpuści. Mieszając, dodaj sok z cytryny, sól, kolendrę, pieprz i koperek. Dodaj krem z orzechów nerkowca oraz czosnek i starannie wymieszaj.
Uwagi: Czosnkowy sos zgęstnieje, gdy się go schłodzi, jeśli zatem wydaje ci się zbyt rzadki, włóż go do lodówki na godzinę. Jeśli nadal nie jest dostatecznie gęsty, dodaj 1/4 szklanki surowych orzechów nerkowca i ponownie go zmiksuj aż do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.
Zamiast orzechów nerkowca możesz użyć orzechów brazylijskich. Przed użyciem namocz orzechy w wodzie co najmniej godzinę. Ten sos nie będzie miał tak gładkiej konsystencji, ale w smaku będzie doskonały.
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti sp. z o.o., Kraków 2015.