
To doskonałe danie, które w smaku przypomina łagodny ser ziołowy. Delikatny, aromatyczny w smaku - możesz przygotować go też na włoską nutę: z majerankiem, suszoną bazylią i oregano. Możesz podawać go jako dip lub smarować nim pieczywo. Spróbuj.
Czas przygotowania: 10 minut
Z podanej ilości składników przygotujesz 2-4 porcje potrawy.
Składniki:
1/2 czerwonej, słodkiej papryki oczyszczonej z nasion i pokrojonej
1/4 szklanki wody
1 szklanka surowych orzechów nerkowca
1 łyżka surowej pasty tahini
2 łyżki suszonych, nieaktywnych płatków drożdżowych
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka sproszkowanego kminu
2 łyżeczki cebuli w proszku
2-4 drobno pokrojone ząbki czosnku (pominąć w przypadku osób pitta)
sok z 1 cytryny
1/8 łyżeczki pieprzu kajeńskiego lub mielonego pieprzu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Umieść wszystkie składniki w blenderze lub mikserze. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Od czasu do czasu zgarniaj ze ścianek osadzającą się masę. Podawaj jako dip lub smarowidło.
Możesz zrobić też ser z orzechów nerkowca w stylu włoskim. Wówczas zamiast kminu użyj po 1 łyżeczce suszonego majeranku, suszonej bazylii i suszonego oregano. Dodaj 1 łyżeczkę cebuli w proszku i 4 ząbki czosnku.
Wegańskie produkty znajdziesz w zielonysklep.com – zobacz tutaj.
Przeczytaj także:
Placuszki szpinakowe - wegańskie
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.