Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • zdrowa dieta
  • kuchnia wegańska
  • przepisy ajurwedyjskie
  • orzechy nerkowca
orzechy nerkowca
Wegański ser z orzechów nerkowca

To doskonałe danie, które w smaku przypomina łagodny ser ziołowy. Delikatny, aromatyczny w smaku - możesz przygotować go też na włoską nutę: z majerankiem, suszoną bazylią i oregano. Możesz podawać go jako dip lub smarować nim pieczywo. Spróbuj.

 

Czas przygotowania: 10 minut

Z podanej ilości składników przygotujesz 2-4 porcje potrawy.

Składniki:

1/2 czerwonej, słodkiej papryki oczyszczonej z nasion i pokrojonej

1/4 szklanki wody

1 szklanka surowych orzechów nerkowca

1 łyżka surowej pasty tahini

2 łyżki suszonych, nieaktywnych płatków drożdżowych

1,5 łyżeczki soli

1 łyżeczka sproszkowanego kminu

2 łyżeczki cebuli w proszku

2-4 drobno pokrojone ząbki czosnku (pominąć w przypadku osób pitta)

sok z 1 cytryny

1/8 łyżeczki pieprzu kajeńskiego lub mielonego pieprzu (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Umieść wszystkie składniki w blenderze lub mikserze. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Od czasu do czasu zgarniaj ze ścianek osadzającą się  masę. Podawaj jako dip lub smarowidło.

Możesz zrobić też ser z orzechów nerkowca w stylu włoskim. Wówczas zamiast kminu użyj po 1 łyżeczce suszonego majeranku, suszonej bazylii i suszonego oregano. Dodaj 1 łyżeczkę cebuli w proszku i 4 ząbki czosnku.

 

Wegańskie produkty znajdziesz w zielonysklep.com – zobacz tutaj.

 

Przeczytaj także:

Placuszki szpinakowe - wegańskie

Sos do sałatek wegańskich

Zielona zupa z awokado 

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl