
Polecamy przepis na wyśmienity krem czekoladowy, który rozbudza zmysły. Gęsty, delikatny, słodki – na bazie masła migdałowego lub tahini, z dodatkiem kokosa, kakao, mleka ryżowego lub migdałowego. Można go użyć jako dip do owoców, np. bananów lub truskawek, albo polewać nim kruche ciasteczka.
Czas przygotowania: 10 minut
Z podanej ilości składników przygotujesz 1 szklankę kremu czekoladowego.
Składniki:
2 łyżki masła z surowych migdałów, surowego tahini lub masła z surowych nasion słonecznika
4 łyżki karobu w proszku lub kakao
3 łyżki mleka migdałowego, mleka ryżowego l
1/4 szklanki syropu klonowego lub syropu z brązowego ryżu
Przygotowanie:
Mieszaj wszystkie składniki w średniej misce aż do uzyskania kremowej konsystencji lub konsystencji ciasta. Mieszanka może być nieco kleista. Możesz także zmiksować wszystkie składniki, aby osiągnąć pożądaną konsystencję, od czasu do czasu zgarniając ze ścianek osadzającą się masę. Jeśli mieszanka będzie zbyt gęsta, dodaj jeszcze łyżkę mleka migdałowego lub syropu klonowego.
Inna wersja: w tym przepisie każdy rodzaj masła z orzechów lub nasion będzie smakować wyśmienicie. Spróbuj zmieszać dwa różne rodzaje masła, na przykład 1 łyżkę tahini z 1 łyżką masła migdałowego lub 1 łyżkę masła kokosowego z 1 łyżką masła z orzechów włoskich.
Zobacz także inne przepisy:
Opracowanie na podstawie:
Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti sp. z o.o., Kraków 2015.