
Po jakie warzywa powinny sięgnąć osoby o doszy kapha, a jakich lepiej unikać? Czy lepsze będą dla nich warzywa liściaste czy korzenne? Surowe czy gotowane? A może wybrać warzywa strączkowe? Sprawdź warzywne menu dla osób typu kapha.
Osoby typu kapha powinny przede wszystkim przyjmować pokarmy gorzkie, ostre i cierpkie, które ożywiają ich ciało i umysł, a unikać produktów słodkich, kwaśnych i słonych, które utrwalają ich przyzwyczajenia.
Dla osób typu kapha, u których dosze są w równowadze, warzywa są najbardziej zalecanym pokarmem.
Osoby typu kapha mogą spożywać wszystkie warzywa z wyjątkiem ziemniaków i pomidorów. Ogórki, choć słodkie, mają także smak gorzki i cierpki, a zatem nie zaostrzają kapha. (zobacz także: Jedzenie zgodne ze swoją doszą)
Osoby tego typu powinny unikać bardzo słodkich, kwaśnych i soczystych warzyw. Poza tym mogą jeść warzywa w takiej ilości i tak często, jak tylko zapragną.
Zielone warzywa liściaste oraz warzywa zawierające nasiona (jak kabaczki) powinny być spożywane częściej niż warzywa korzenne, które z natury zawierają więcej żywiołu ziemi.
Zalecane warzywa to: biała rzodkiew, seler, szparagi, rukola, szpinak, karczochy.
Dobre dla osób kapha są surowe warzywa. Mogą spożywać też warzywa gotowane na parze, które są lżej strawne, lub podsmażane krótko na silnym ogniu. Dobra jest także papryka.
Osoby typu kapha po zjedzenie zbyt dużej ilości chili, pieprzu kajeńskiego lub innych pikantnych przypraw mogą zastosować ghee, aby zapobiec ewentualnemu zaostrzeniu pitta.
Osoby typu kapha nie powinny w nadmiarze spożywać roślin strączkowych, podobnie jak mięsa. Ich organizm nie potrzebuje dużych ilości białka. Warzywa strączkowe są jednak dla kapha o wiele lepsze niż mięso, ponieważ nie zawierają tłuszczów zwierzęcych.
Osoby te powinny jednak unikać najbardziej ciężkostrawnych warzyw strączkowych, takich jak czarna soczewica, czerwona fasola i soja. W niewielkich ilościach dozwolone jest dobrze ugotowane tofu, gdyż większe jego ilości nasiliłyby kapha.
Najlepsze dla nich warzywa strączkowe to czarna fasola, fasola mung, fasola pinto oraz czerwona soczewica. (zobacz także: Jak przyprawiać warzywa strączkowe)
Częstym dodatkiem do potraw z warzyw są różnego rodzaju oleje, jednak osoby typu kapha powinny ich unikać. Najlepszym wyborem do dań warzywnych będą dla tych osób: olej migdałowy, kukurydziany, krokoszowy lub słonecznikowy.
Dobrym dodatkiem do potraw z warzyw dla osób kapha są wszelkie przyprawy z wyjątkiem soli, która bezpośrednio zaostrza kapha. Podobnie jak w przypadku osób wata dla kapha najlepszy jest imbir oraz czosnek.
Przeczytaj także:
Dieta ajurwedyjska dla doszy kapha
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti sp. z o.o., Kraków 2015.