Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • zdrowe odżywianie
  • dieta ajurwedyjska
  • dania wegańskie
  • ajurweda dosze
dieta wegetariańska
Warzywa w diecie osób kapha

Po jakie warzywa powinny sięgnąć osoby o doszy kapha, a jakich lepiej unikać? Czy lepsze będą dla nich warzywa liściaste czy korzenne? Surowe czy gotowane? A może wybrać warzywa strączkowe? Sprawdź warzywne menu dla osób typu kapha.

Osoby typu kapha powinny przede wszystkim przyjmować pokarmy gorzkie, ostre i cierpkie, które ożywiają ich ciało i umysł, a unikać produktów słodkich, kwaśnych i słonych, które utrwalają ich przyzwyczajenia.

Dla osób typu kapha, u których dosze są w równowadze, warzywa są najbardziej zalecanym pokarmem.

Osoby typu kapha mogą spożywać wszystkie warzywa z wyjątkiem ziemniaków i pomidorów. Ogórki, choć słodkie, mają także smak gorzki i cierpki, a zatem nie zaostrzają kapha. (zobacz także: Jedzenie zgodne ze swoją doszą)

Osoby tego typu powinny unikać bardzo słodkich, kwaśnych i soczystych warzyw. Poza tym mogą jeść warzywa w takiej ilości i tak często, jak tylko zapragną.

Zielone warzywa liściaste oraz warzywa zawierające nasiona (jak kabaczki) powinny być spożywane częściej niż warzywa korzenne, które z natury zawierają więcej żywiołu ziemi.

Zalecane warzywa to: biała rzodkiew, seler, szparagi, rukola, szpinak, karczochy.

Dobre dla osób kapha są surowe warzywa. Mogą spożywać też warzywa gotowane na parze, które są lżej strawne, lub podsmażane krótko na silnym ogniu. Dobra jest także papryka.

Osoby typu kapha po zjedzenie zbyt dużej ilości chili, pieprzu kajeńskiego lub innych pikantnych przypraw mogą zastosować ghee, aby zapobiec ewentualnemu zaostrzeniu pitta.

Osoby typu kapha nie powinny w nadmiarze spożywać roślin strączkowych, podobnie jak mięsa. Ich organizm nie potrzebuje dużych ilości białka. Warzywa strączkowe są jednak dla kapha o wiele lepsze niż mięso, ponieważ nie zawierają tłuszczów zwierzęcych.

Osoby te powinny jednak unikać najbardziej ciężkostrawnych warzyw strączkowych, takich jak czarna soczewica, czerwona fasola i soja. W niewielkich ilościach dozwolone jest dobrze ugotowane tofu, gdyż większe jego ilości nasiliłyby kapha.

Najlepsze dla nich warzywa strączkowe to czarna fasola, fasola mung, fasola pinto oraz czerwona soczewica. (zobacz także: Jak przyprawiać warzywa strączkowe)

Częstym dodatkiem do potraw z warzyw są różnego rodzaju oleje, jednak osoby typu kapha powinny ich unikać. Najlepszym wyborem do dań warzywnych będą dla tych osób: olej migdałowy, kukurydziany, krokoszowy lub słonecznikowy.

Dobrym dodatkiem do potraw z warzyw dla osób kapha są wszelkie przyprawy z wyjątkiem soli, która bezpośrednio zaostrza kapha. Podobnie jak w przypadku osób wata dla kapha najlepszy jest imbir oraz czosnek

 

 

Przeczytaj także:

 Dieta ajurwedyjska dla doszy kapha

Sos z pietruszki

Curry warzywne w kwadrans

 

 

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl