Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia indyjska
  • dieta wegańska
  • dania wegetariańskie
  • dieta ajurwedyjska
kuchnia indyjska
Warzywa strączkowe w diecie wegetariańskiej

Warzywa strączkowe to znakomite źródło białka oraz witaminy B dla osób niejedzących mięsa. Cieciorka, fasola, soja, soczewica żółta, czerwona lub zielona, fasolka mung – strączki to bogactwo smaków i potraw, które można z nich przyrządzić.

Istnieje przekonanie, że spożywanie roślin strączkowych prowadzi do wzdęć . Jednak właściwie przyrządzone, doprawione odpowiednimi przyprawami i oraz wybrane zgodnie ze swoją doszą – nie powinny sprawiać problemów trawiennych. Strączki zawierają dużo białka, mają wysoką zawartość błonnika, żelaza, witaminy B, a przy tym mają niską zawartość tłuszczu.

Sztuka polega na tym, jak dobrze strawić warzywa strączkowe. Jeśli dopiero zaczynasz poznawać poszczególne smaki i rodzaje strączków, wprowadzaj je do swojej diety stopniowo – jeden lub dwa razy w tygodniu. W następnej kolejności – kiedy już organizm przyzwyczai się do ich trawienia – strączki można spożywać coraz częściej pod warunkiem właściwego przyprawienia potraw.

Warto również wiedzieć, jakie rodzaje warzyw strączkowych są najlepsze dla twojego organizmu. Jedną z najbardziej podstawowych i popularnych roślin strączkowych w Indiach jest fasola mung – wyjątkowo ceniona w ajurwedzie. Jest lekka i łatwiejsza do strawienia niż większość roślin strączkowych, zwłaszcza w postaci indyjskich potraw oczyszczających i odbudowujących organizm, takich jak kiczadi czy dal.

Fasola wykazuje cechy lekko chłodzące, jeśli chodzi o wpływ na organizm. Osoby wata i kapha mogą złagodzić ten efekt przez dodanie rozgrzewających przypraw, takich jak imbir, czarny pieprz, kmin czy nasiona gorczycy. Dla osób pitta warzywa strączkowe są dobre także z tymi przyprawami, jak również z dodatkiem kolendry. Aby warzywa strączkowe były lżej strawne, należy namoczyć je przed ugotowaniem na kilka godzin, a później kilka razy wypłukać.

Warzywa strączkowe warto gotować z kurkumą, z kminem oraz nasionami kolendry,  które pobudzają ogień trawienny, a także z imbirem, czosnkiem i asafetydą. Warto spożywać je ze zbożami.

Dla osób wata niektóre rośliny strączkowe mogą być wskazane. Czarna soczewica jest rozgrzewająca i można ją spożywać w niewielkich ilościach, podobnie jak fasolkę mung (inaczej żółty dal). Niektóre osoby wata dobrze radzą sobie z mocno doprawionymi produktami sojowymi, na przykład tofu czy mlekiem sojowym, inne natomiast nie. Najlepsze warzywa strączkowe dla osób typu wata to czarna i czerwona soczewica, ciecierzyca (cieciorka), fasola mung i tofu. Czarna soczewica bardzo wzmacnia, ale jest też ciężkostrawna. Należy zatem dobrze namoczyć ją przed gotowaniem i przyrządzać z dodatkiem dużej ilości czosnku lub asafetydy.

Osoby o doszy pitta preferują pożywienie o dużej zawartości białka i z reguły mają większe zapotrzebowanie na białko. Dobrym rozwiązaniem będzie dla nich mleko sojowe, tofu czy tempeh (produkt sojowy). Najbardziej odpowiednie są dla nich: czarna soczewica, ciecierzyca, fasola mung i tofu. Większość rośliny strączkowych – oprócz tych, które rozgrzewają – jest doskonała dla osób pitta. Warto przyprawić je takimi przyprawami jak: kmin rzymski, kolendra, nasiona kopru, koper, kurkuma czy niewielka ilość czarnego pieprzu.

Dla osób kapha wskazane są lekkie rośliny strączkowe. Dlatego nie polecana jest ciężkostrawna fasola. Świetnie sprawdzi się dla nich za to fasolka adzuki. Z kolei soja i produkty sojowe, takie jak tofu, są polecane rzadziej. Osoby kapha nie powinny w nadmiarze spożywać roślin strączkowych, podobnie jak mięsa. Ich organizm nie potrzebuje dużych ilości białka. Warzywa strączkowe są jednak dla kapha o wiele lepsze niż mięso, ponieważ nie zawierają tłuszczów zwierzęcych. Osoby kapha powinny jednak unikać ciężkostrawnych warzyw strączkowych, takich jak czarna soczewica, czerwona fasola. Najlepsze są dla nich: czarna fasola, fasola mung, fasola pinto oraz czerwona soczewica.

Opracowanie na podstawie:

Prakriti. Odkryj swoją pierwotną naturę. Robert E. Svoboda. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2013.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl