
Kontynuujemy nasz wiosenny cykl poświęcony różnorakim warzywom. W poprzedniej części artykułu opisaliśmy warzywa zielonoliściaste oraz kapustne. W tej części bierzemy pod lupę warzywa korzeniowe, dyniowate i cebulowe. Jakie znaczenie mają w diecie? Jakie mają zalety, a jakie wady? Sprawdź.
Warzywa korzeniowe
Należą do nich m.in. marchew, burak, pietruszka, maniok, pasternak czy seler. To chyba najbardziej popularne warzywa w diecie dzieci. Zawierają dużo cennych witamin i minerałów, poza tym dobrze i długo dają się przechowywać. Spośród nich najbardziej cenimy buraka, z którego zakwas pomaga w przypadku anemii, najmniej zaś selera, gdyż występujące w nim związki chemiczne obciążają nerki, a w dodatku silnie alergizuje.
Wszędobylska marchew ma tę zaletę, że zawiera dużo beta-karotenu, jest zatem potencjalnym źródłem witaminy A, odpowiedzialnej m.in. za wzrok, zdrowie skóry i ochronę włókien kolagenowych. Mimo tych zalet, ze względu na swe właściwości wiążące, silnie alergizuje. Nie należy zatem przesadzać z ilością marchewki – istnieje wiele innych źródeł beta-karotenu.
Chrzan, rzepa czy brukiew są mniej popularne, ale niezwykle wartościowe. Polecamy dodawać rzepę czy brukiew do codziennej zupy, gotują się niedługo, nie mają intensywnego smaku, a dostarczają duże ilości cennych składników mineralnych.
Uwaga: brukiew zawiera niestety także związki hamujące transport jodu do tarczycy i zbyt częste spożywanie tej rośliny może skutkować niedoczynnością tarczycy. Rzodkiew jest bardzo ostra ale świetnie redukuje nagromadzoną energię kapha – można ją dodać np. do jajka, ale nie nadaje się do nabiału (twarożek z rzodkiewką to częste, ale niepoprawne połączenie, gdyż skutkuje zaburzeniami we wchłanianiu).
Warzywa dyniowate
Dynia, cukinia, patison, ogórek mają bardzo dużo wody i teoretycznie najmniej ze wszystkich warzyw kumulują metale ciężkie, powinny więc znaleźć ważne miejsce w naszej diecie. Są bardzo odżywcze, zawierają dużo soli mineralnych, w tym duże ilości cynku. Najcenniejsze składniki znajdują się w pestkach. Świeże pestki z dyni podaje się też dzieciom na czczo w tamach eliminacji pasożytów bytujących w jelitach. Pestki należy przechowywać w całości i rozdrabniać tuż przed podaniem (wyłącznie na zimno), ponieważ znajdujące się w nich wielonienasycone kwasy tłuszczowe bardzo szybko utleniają się.
Wszystkie dyniowate wzmagają doszę kapha (ze względu na bardzo dużą zawartość wody i silnie wychładzający efekt), dlatego mimo że mają mało kalorii, nie powinny być spożywane przez osoby otyłe, mało ruchliwe oraz z tendencją do kumulowania wody (cukinia i dynia zawierają dużo cukrów). Ogórek jest świetny w postaci ukiszonej.
Warzywa cebulowe
Należą do nich cebula, czosnek, por i szczypiorek. Warzywa te cechuje ostry smak, zatem redukują energię kapha w organizmie. Czosnek, jako król tej rodziny, uważa się za jeden z najlepszych naturalnych antybiotyków. Doskonale wzmacnia serce, płuca i mięśnie, pomaga redukować gazy, zwiększa metabolizm, stymuluje system immunologiczny i oczyszcza kanały ciała. Jest wspaniałym środkiem bakteriobójczym i przeciwbólowym. Mimo szerokiego stosowania jako panaceum na wiele dolegliwości powinno się go mądrze używać, gdyż spożywany zbyt często, zwłaszcza przez dzieci i osoby starsze, spowalnia zdolności poznawcze mózgu.
Jeśli przeszkadza ci zapach czosnku, można go zneutralizować poprzez lekkie podgotowanie ząbka, lub podanie go zmiksowanego. Możesz też czosnek dodać na przykład do gotowanej kaszy lub z warzywem. W każdej wersji przyniesie ze sobą coś dobrego. Dzieciom nie powinno się podawać surowej cebuli ze względu na duże podnoszenie poziomu pitty w organizmie oraz dużej ilości pora (który może nasilać wzdęcia).
Zobacz przyprawę do warzyw MDH w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Zobacz przyprawę garam masala w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Świadome macierzyństwo z ajurwedą. Shivani Sood, Monika Ptak-Korbacz. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2017.
Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu