
Królestwo warzyw - tak nazwaliśmy nasz wiosenny cykl artykułów poświęcony warzywom. Zielonoliściaste, kapustne, cebulowe, korzeniowe, dyniowate, psiankowate, spożywane na surowo lub gotowane. Które są najbardziej wartościowe? Które powinny królować w naszej diecie? Sprawdź.
Warzywa powinny na stałe zagościć w naszym codziennym jadłospisie. Warzyw nie należy długo gotować – tak by zmiękły i łatwo się przeżuwały. Zupa z gotowanych warzyw to ważny posiłek. Warzywa surowe zawierają dużo więcej enzymów i witamin, ale trudniej się je trawi i przyswaja, szczególnie dotyczy to doszy wata. Osoby pitta mogą sobie pozwolić na więcej surowych warzyw. Osoby kapha powinny jeść warzywa na ciepło.
Warzywa powinno się jeść z dodatkiem tłuszczu, gdyż w nim rozpuszcza się część witamin i są wtedy lepiej przyswajalne.
Warzywa zielonoliściaste
To najlepsze warzywa, gdyż zawierają najwięcej cennych witamin i minerałów. Nadają się dla wszystkich dosz. Tylko osobom o doszy pitta należy ograniczyć spożycie kwaśnego szpinaku i szczawiu. Pamiętaj, że wszystkie rośliny zawierające szczawiany, takie jak szczaw, szpinak czy boćwina, należy bardzo porządnie, kilkakrotnie wypłukać w letniej wodzie przed gotowaniem.
Warzywa kapustne
Kolejne po zielonoliściastych, zawierają bardzo cenne mikroelementy. Mówi się nawet że biała kapusta jest najzdrowszym warzywem, i sporo w tym racji. Nie bez kozery wykorzystuje się ją w kuchni i w medycynie na wiele sposobów. Jest świetna zarówno na surowo, jak i gotowana czy kiszona. Dobry jest też sok z kapusty, świeżej i kiszonej, stanowi bowiem dobre źródło witamin i minerałów, korzystnie wpływa również na florę bakteryjną jelita grubego, choć zawiera sporo soli.
Wszystkie gatunki kapusty (oprócz pekińskiej) zawierają dużo wapnia, co stanowi szczególnie ważną informację dla mam dzieci z alergiami.
Do warzyw kapustnych zalicza się również brokuł i jarmuż, niezwykle bogate w żelazo i wapń – dzieciom można dawać zarówno różyczki, jak i liście tych roślin (oraz łodygę brokuła, którą zawsze niepotrzebnie się odcina). Jarmuż można zjeść na surowo lub lekko podgotowany, ale zawsze należy wyciąć nerw w środku liścia.
Aby zminimalizować powstające w wyniku trawienia warzyw kapustnych gazy, należy spożywać je z wiatropędnymi ziołami, takimi jak np. kmin, kminek, majeranek. Niektóre dzieci, zwłaszcza te z przewagą waty w doszy, nie mogą jeść kapustnych (szczególnie kalafiora i brukselki) z powodu wzdęć i nadmiernych gazów. Kalarepę można dawać dziecku na surowo, pokrojoną jak jabłko.
O innych warzywach – z grupy cebulowych, korzeniowych i dyniowatych – napiszemy w kolejnych częściach artykułu.
Zobacz nasiona kozieradki w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Zobacz przyprawę garam masala w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Przeczytaj także:
Pieczone warzywa z jęczmieniem
Opracowanie na podstawie:
Świadome macierzyństwo z ajurwedą. Shivani Sood, Monika Ptak-Korbacz. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2017.
Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu