Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia wegańska
  • dania ajurwedyjskie
  • przepisy bezglutenowe
  • dania orientalne
kuchnia wegańska
Warzywa duszone w orientalnym stylu

Polecamy przepis na pyszną wegańską potrawę w stylu orientalnym. Duszone warzywa - dynia, por, brukselka, brokuł, z dodatkiem aromatycznych przypraw, o lekko ostrym smaku curry - to rozgrzewające danie jest znakomitą propozycją na chłodny dzień. Jest smaczne również z odrobiną ryżu. Spróbuj.

 

Czas przygotowania: 45 minut

Z podanej ilości składników przygotujesz 4 porcje potrawy.

Składniki:

4 szklanki wody

1 mała dynia (obrana i pokrojona w kostkę o wielkości 2,5 cm)

1/4 szklanki surowych, dzikich wodorostów nori

1 łyżeczka zielonej pasty curry (pominąć w przypadku osób pitta)

1 łyżeczka soli

5 cm świeżego imbiru (obranego i pokrojonego w plasterki) – może też być sproszkowany imbir

1 przekrojony por

1 szklanka brukselki lub groszku cukrowego

1 łyżeczka miso

1 drobno pokrojona czerwona cebula

1 szklanka pokrojonych różyczek brokułu

1/2 pęczku drobno posiekanego koperku lub estragonu

1/2 łyżeczki mielonego pieprzu (pominąć w przypadku osób pitta)

 

Przygotowanie:

W dużym garnku na średnim ogniu podgrzej wodę. Dodaj dynię, nori, pastę curry, sól i imbir. Przykryj. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień na średni. Gotuj 5 minut.

Dodaj pora oraz brukselkę. Gotuj przez 7 minut. Dodaj miso, cebulę i brokuły. Przykryj. Zmniejsz ogień na mniejszy. Gotuj kolejne 3-5 minut lub do chwili, gdy brokuły staną się jasnozielone, ale nadal będą soczyste.

Zestaw z ognia. Mieszając, dodaj koperek. Dopraw pieprzem.

 

Wysokiej jakości przyprawy, mieszanki przypraw masala - znajdziesz w zielonysklep.com.

 

Przeczytaj także:

Rozgrzewający kociołek

Leczo fasolowe po indyjsku

Potrawka z kalafiora

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl