
Polecamy przepis na pyszną wegańską potrawę w stylu orientalnym. Duszone warzywa - dynia, por, brukselka, brokuł, z dodatkiem aromatycznych przypraw, o lekko ostrym smaku curry - to rozgrzewające danie jest znakomitą propozycją na chłodny dzień. Jest smaczne również z odrobiną ryżu. Spróbuj.
Czas przygotowania: 45 minut
Z podanej ilości składników przygotujesz 4 porcje potrawy.
Składniki:
4 szklanki wody
1 mała dynia (obrana i pokrojona w kostkę o wielkości 2,5 cm)
1/4 szklanki surowych, dzikich wodorostów nori
1 łyżeczka zielonej pasty curry (pominąć w przypadku osób pitta)
1 łyżeczka soli
5 cm świeżego imbiru (obranego i pokrojonego w plasterki) – może też być sproszkowany imbir
1 przekrojony por
1 szklanka brukselki lub groszku cukrowego
1 łyżeczka miso
1 drobno pokrojona czerwona cebula
1 szklanka pokrojonych różyczek brokułu
1/2 pęczku drobno posiekanego koperku lub estragonu
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu (pominąć w przypadku osób pitta)
Przygotowanie:
W dużym garnku na średnim ogniu podgrzej wodę. Dodaj dynię, nori, pastę curry, sól i imbir. Przykryj. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień na średni. Gotuj 5 minut.
Dodaj pora oraz brukselkę. Gotuj przez 7 minut. Dodaj miso, cebulę i brokuły. Przykryj. Zmniejsz ogień na mniejszy. Gotuj kolejne 3-5 minut lub do chwili, gdy brokuły staną się jasnozielone, ale nadal będą soczyste.
Zestaw z ognia. Mieszając, dodaj koperek. Dopraw pieprzem.
Wysokiej jakości przyprawy, mieszanki przypraw masala - znajdziesz w zielonysklep.com.
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.