Ostrzegamy: to nie jest danie dla tych, którzy chcą zmniejszyć kapha, czyli schudnąć. Ciastka są uzależniające i trudno się im oprzeć. Są przepyszne - czasami trzeba sobie pozwolić na chwilę rozpusty i zapomnienia…
Składniki:
6 łyżek ghee
1 szklanka cukru trzcinowego
½ szklanki mąki ryżowej lub mąki razowej
½ szklanki posiekanych orzeszków pekan lub orzechów włoskich, lub wiórków kokosowych
¼ szklanki świeżych nasion słonecznika (według uznania)
1 jajko
1¼ łyżeczki ekstraktu wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli morskiej
Nagrzej piekarnik do 180°. Rozgrzej ghee w średniej wielkości rondlu na małym ogniu. Wsyp cukier trzcinowy. Zacznie topnieć tak jak większość cukrów brązowych, ale nie rozpuści się całkiem. Wymieszaj mąkę i orzechy w misce, po czym natychmiast dodaj do cukru i ghee. Ubij jajko w oddzielnej miseczce i dodaj do niego wanilię. Do mieszaniny cukru i mąki wsyp proszek do pieczenia i sól, a następnie połącz ją z jajkiem. Wszystko dobrze ubij. Nakładaj ciasto łyżką na blachę o wymiarach 20 × 20 cm. Jeśli chcesz, aby było ono grubsze, nie wypełniaj blachy całkowicie. Piecz przez 20–30 minut, aż do czasu, gdy nóż włożony w środek ciasta będzie zupełnie suchy. Poczekaj, aż ciasto ostygnie i pokrój je.
czas przygotowania: 30–40 minut
– wata, – pitta, + + kapha (z mąką razową)
– wata, łagodnie + pitta, + + kapha (z mąką ryżową)
Uwaga: Możesz użyć w tym przepisie ½ szklanki mąki jęczmiennej; wtedy ogranicz ghee do 5 łyżek. Jeśli chcesz upiec podwójną liczbę ciastek, zamiast jednej dużej blachy użyj raczej 2 mniejszych foremek.
Zobacz czekolady w zielonysklep.com
Przeczytaj także: Dekadenckie jabłka pieczone
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai, zielone-wydawnictwo.pl