Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • przepis
  • deser
  • ciasteczka
  • z toffi
ciasteczka toffi, przepis,
Uzależniające ciasteczka toffi

Ostrzegamy: to nie jest danie dla tych, którzy chcą zmniejszyć kapha, czyli schudnąć. Ciastka są uzależniające i trudno się im oprzeć. Są przepyszne - czasami trzeba sobie pozwolić na chwilę rozpusty i zapomnienia…

 

 

 

Składniki:

6 łyżek ghee

1 szklanka cukru trzcinowego

½ szklanki mąki ryżowej lub mąki razowej

½ szklanki posiekanych orzeszków pekan lub orzechów włoskich, lub wiórków kokosowych

¼ szklanki świeżych nasion słonecznika (według uznania)

1 jajko

1¼ łyżeczki ekstraktu wanilii

1 łyżeczka proszku do pieczenia

¼ łyżeczki soli morskiej

Nagrzej piekarnik do 180°. Rozgrzej ghee w średniej wielkości rondlu na małym ogniu. Wsyp cukier trzcinowy. Zacznie topnieć tak jak większość cukrów brązowych, ale nie rozpuści się całkiem. Wymieszaj mąkę i orzechy w misce, po czym natychmiast dodaj do cukru i ghee. Ubij jajko w oddzielnej miseczce i dodaj do niego wanilię. Do mieszaniny cukru i mąki wsyp proszek do pieczenia i sól, a następnie połącz ją z jajkiem. Wszystko dobrze ubij. Nakładaj ciasto łyżką na blachę o wymiarach 20 × 20 cm. Jeśli chcesz, aby było ono grubsze, nie wypełniaj blachy całkowicie. Piecz przez 20–30 minut, aż do czasu, gdy nóż włożony w środek ciasta będzie zupełnie suchy. Poczekaj, aż ciasto ostygnie i pokrój je.

czas przygotowania: 30–40 minut

– wata, – pitta, + + kapha (z mąką razową)

– wata, łagodnie + pitta, + + kapha (z mąką ryżową)

Uwaga: Możesz użyć w tym przepisie ½ szklanki mąki jęczmiennej; wtedy ogranicz ghee do 5 łyżek. Jeśli chcesz upiec podwójną liczbę ciastek, zamiast jednej dużej blachy użyj raczej 2 mniejszych foremek.

 

Zobacz czekolady w zielonysklep.com

Przeczytaj także: Dekadenckie jabłka pieczone

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai, zielone-wydawnictwo.pl

 

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl