Urid dal lub inaczej urad dal, zwany też czarną soczewicą to gatunek pokrewny Fasoli Mungo, pochodzący z Indii. Przypomina wyglądem czarny groszek i można go kupić w tej formie lub łuskany z łupinami i bez. Jest bardzo bogaty w błonnik, białko roślinne, witaminy i minerały oraz flawonoidy. No i świetny w smaku…
Składniki:
1 szklanka urid dal
4 strączki zielonego kardamonu
2 liście laurowe
⅛ łyżeczki kurkumy
⅛ łyżeczki asafetydy
½ szklanki chudego mleka
1 ½ szklanki wody
1 łyżeczka soli
2 łyżki stołowe ghee
1 szklanka pokrojonej cebuli
1 łyżeczka drobno pokrojonego czosnku
1 łyżeczka utartego imbiru
6 całych goździków
1 łyżeczka garam masali
½ łyżeczki czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Wypłukaj dal kilkakrotnie w zimnej wodzie. Wsyp do miski i zalej wodą. Zamocz na 3 godziny. Odsącz i wsyp do głębokiego garnka z kardamonem, liśćmi laurowymi, kurkumą, asafetydą, mlekiem, wodą i solą. Gotuj na małym ogniu, pod częściowym przykryciem, przez godzinę, od czasu do czasu mieszając, aby dal nie przywarł do dna. Dolej jeszcze ½ szklanki wody i gotuj przez kolejnych 20 minut na małym ogniu.
Gdy fasola będzie się gotować, na patelni na średnim ogniu podsmaż ghee, cebulę, imbir, czosnek i goździki, aż cebula się zrumieni (około 10 minut). Wyłącz palnik. Dodaj garam masalę i czarny pieprz; zawartością patelni polej fasolę. Delikatnie wymieszaj i podawaj na przykład z ryżem.
Porcja: 166 kalorii
Wartości odżywcze: węglowodany 23 g, białko 8,5 g, tłuszcz 4,5 g, cholesterol 11 mg, tłuszcze nasycone 1,5 g, tłuszcze jednonienasycone 1,5 g.
- - K - P - W
Zobacz fasole i przyprawy w zielonysklep.com
Przeczytaj także: Kiczadi na wiele sposobów
Opracowanie na podstawie:
Dieta i odchudzanie zgodnie z ajurwedą. Program sattwiczny, Scott Gerson, zielone-wydawnictwo.pl