Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia indyjska
  • przepis
  • Północne Indie
  • urid dal
urid dal, kuchnia indyjska,
Urid dal – danie z Indii Północnych

Urid dal lub inaczej urad dal, zwany też czarną soczewicą to gatunek pokrewny Fasoli Mungo, pochodzący z Indii. Przypomina wyglądem czarny groszek i można go kupić w tej formie lub łuskany z łupinami i bez. Jest bardzo bogaty w błonnik, białko roślinne, witaminy i minerały oraz flawonoidy. No i świetny w smaku…

 

 

Składniki:

1 szklanka urid dal

4 strączki zielonego kardamonu

2 liście laurowe

⅛ łyżeczki kurkumy

⅛ łyżeczki asafetydy

½ szklanki chudego mleka

1 ½ szklanki wody

1 łyżeczka soli

2 łyżki stołowe ghee

1 szklanka pokrojonej cebuli

1 łyżeczka drobno pokrojonego czosnku

1 łyżeczka utartego imbiru

6 całych goździków

1 łyżeczka garam masali

½ łyżeczki czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Wypłukaj dal kilkakrotnie w zimnej wodzie. Wsyp do miski i zalej wodą. Zamocz na 3 godziny. Odsącz i wsyp do głębokiego garnka z kardamonem, liśćmi laurowymi, kurkumą, asafetydą, mlekiem, wodą i solą. Gotuj na małym ogniu, pod częściowym przykryciem, przez godzinę, od czasu do czasu mieszając, aby dal nie przywarł do dna. Dolej jeszcze ½ szklanki wody i gotuj przez kolejnych 20 minut na małym ogniu.

Gdy fasola będzie się gotować, na patelni na średnim ogniu podsmaż ghee, cebulę, imbir, czosnek i goździki, aż cebula się zrumieni (około 10 minut). Wyłącz palnik. Dodaj garam masalę i czarny pieprz; zawartością patelni polej fasolę. Delikatnie wymieszaj i podawaj na przykład z ryżem.

Porcja:  166 kalorii

Wartości odżywcze: węglowodany 23 g, białko 8,5 g, tłuszcz 4,5 g, cholesterol 11 mg, tłuszcze nasycone 1,5 g, tłuszcze jednonienasycone 1,5 g.

- - K - P - W

 

Zobacz fasoleprzyprawyzielonysklep.com

Przeczytaj także: Kiczadi na wiele sposobów

Opracowanie na podstawie:

Dieta i odchudzanie zgodnie z ajurwedą. Program sattwiczny, Scott Gerson, zielone-wydawnictwo.pl

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl