
Maseczka z miodu i zarodków pszennych, maseczka z musu jabłkowego i oleju migdałowego, maseczka bananowo-śmietankowa – polecamy trzy przepisy na domowe maseczki nawilżające, które możesz samodzielnie przygotować. Wystarczy kilka składników, kilka minut wolnego czasu oraz odrobina chęci.
Maseczka z miodu i zarodków pszennych
Maseczka koi, głęboko nawilża i nawadnia. Jest doskonała dla skóry suchej, odwodnionej, wrażliwej i zniszczonej warunkami atmosferycznymi.
Jakich składników użyć? 1 łyżka stołowa świeżego, surowego miodu, 1 łyżeczka mączki z nasion słonecznika, 1 łyżeczka świeżyć, surowych zarodków pszennych
Jak przygotować? Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w miseczce i odstaw na kilka minut. Czas przygotowania to 5 minut. Z podanej ilości składników przygotujesz 1 porcję maseczki.
Jak stosować? Palcami nanieś papkę na twarz i szyję, delikatnie oklepując skórę, a następnie połóż się na 30 minut i rozluźnij. Spłucz maseczkę, pomagając sobie ciepłym, wilgotnym ręcznikiem. Miód stanie się rzadszy i będzie spływał w miarę rozgrzewania się do temperatury ciała, a zatem przed nałożeniem maseczki zepnij włosy, aby się nie pozlepiały. Pod głowę podłóż ręcznik.
Maseczka z musu jabłkowego i zarodków pszennych
Maseczka silnie nawilża i koi cerę spieczoną, oparzoną słońcem lub spierzchniętą od wiatru. Jest zalecana do cery normalnej, suchej, dojrzałej, wrażliwej, zniszczonej warunkami atmosferycznymi, spieczonej słońcem lub spierzchniętej od wiatru.
Jakich składników użyć? 2 łyżeczki świeżego musu jabłkowego, 2 łyżeczki surowych zarodków pszennych, 1/2 łyżeczki oleju bazowego z jojoby, orzechów laskowych, pestek moreli lub migdałów.
Jak przygotować? W miseczce dokładnie wymieszaj mus jabłkowy i zarodki pszenne. Odstaw na 5 minut, aby mieszanka zgęstniała lub do czasu, gdy zarodki wchłoną część soku jabłkowego. Po zmyciu mieszanki możesz użyć oleju bazowego. Z podanej ilości składników przygotujesz 1 porcję maseczki.
Jak stosować? Palcami nanieś maseczkę na twarz oraz (w razie potrzeby) na szyję i dekolt. Maseczka może skapywać, więc zwiąż włosy, połóż stopy wysoko. Po 20-30 minutach spłucz maseczkę, nawet jeśli nie wyschnie.
Następnie wykonaj masaż twarzy, używając olejku – 5 minut wmasowuj go łagodnymi, okrężnymi ruchami w skórę twarzy, szyi oraz dekoltu. Nadmiar oleju usuń, delikatnie oklepując skórę chusteczką higieniczną lub wmasuj go w ramiona, kolana, stopy. Twarz będzie nawilżona, ciepła i promienna.
Maseczka bananowo-śmietankowa
Banany i śmietanka nawilżają, nawadniają i koją nawet najsuchszą skórę. Niech stosowanie tej maseczki stanie się dla ciebie zdrowym, smacznym nawykiem, którym twoja skóra będzie się rozkoszować. Maseczka polecamy o skóry normalnej, suchej, odwodnionej, wrażliwej, spieczonej słońcem, spierzchniętej od wiatru, dojrzałej lub podrażnionej.
Weź 1 pięciocentymetrowy kawałek dojrzałej banana oraz śmietankę tłustą lub półtłustą. Używając tłuczka, miseczki i widelca rozgnieć banana z taką ilością śmietanki, aby uzyskać gładką pastę nadającą się do rozsmarowania.
Zepnij włosy i zabezpiecz ubranie, zanim nałożysz tę maseczkę, gdyż może ściekać z twarzy. Palcami nanieś ją na twarz, szyję oraz dekolt i połóż się na 20-30 minut. Następnie spłucz.
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Domowe receptury na naturalne kosmetyki. 175 ekoprzepisów na specyfiki ziołowe. Stephanie Tourles. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2016.