To wyjątkowy przepis na wyjątkowe okazje dla wyjątkowych osób. Powstał z myślą o sprawieniu radości najukochańszym. A zbliżający się czas to czas spotkań z najbliższymi i najukochańszymi, dlatego warto przygotować go z taką intencją i podać. Króluje w nim marcepan i kakao.
Składniki:
¾ szklanki nieprzetworzonego cukru, np. jaggery
1 szklanka wody (lub więcej w razie potrzeby)
½ szklanki mielonych migdałów
⅛ łyżeczki gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
¼ szklanki oleju kokosowego
½ szklanki surowego kakao w proszku
2 łyżki syropu klonowego lub nektaru kokosowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
W dużym rondlu ustawionym na dużym ogniu zagotuj cukier z ½ szklanki wody. Gotuj przez 5 minut, nieustannie mieszając, aż płyn nie nabierze konsystencji syropu. Zmniejsz ogień. Mieszając, dodaj migdały oraz ewentualnie gałkę muszkatołową. Mieszanka powinna być kleista. Jeśli nie jest, dodaj łyżkę wody. Przełóż mieszankę do miski. Odstaw na 10 minut do wystudzenia. Rękami formuj kulki o średnicy 2½ cm. Odkładaj na bok na talerz.
Aby zrobić czekoladową polewę do trufli, zagotuj pozostałe ½ szklanki wody w małym rondelku na niezbyt dużym ogniu. Olej kokosowy włóż do szklanki i umieść ją w gotującej się wodzie, aby olej się roztopił. Wlej olej do średniej miski. Dodaj kakao, syrop klonowy i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj starannie. Zanurzaj marcepanowe kulki w czekoladowej masie do połowy. Układaj je na tacce. Włóż do lodówki na 10 minut przed podaniem.
Trufle marcepanowe można przechowywać w lodówce, w zamkniętym pojemniku do 3 tygodni.
wata – pitta – kapha +, czas przygotowania: 20 minut, porcja: 18 trufli
Zobacz przyprawy w zielonysklep.com
Przeczytaj także: Khir z marchwi
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu, Talya Lutzker, zielone-wydawnictwo.pl