Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • danie indyjskie
  • kuchnia
  • orientalna
  • przyprawy
curry warzywne, trójdoszowe, kuchnia orientalna, danie indyjskie
Trójdoszowe curry warzywne

Curry to jedno z najpopularniejszych i najbardziej lubianych dań kuchni orientalnej. Charakteryzuje je bogactwo stosowanych przypraw i aromatów. Curry rozgrzewa serce i żołądek. Świetnie sprawdza się w jesienno-zimowej diecie. Zobacz, jak przygotować pyszne curry warzywne, równoważące wszystkie dosze.

 

 

Składniki:

1 szklanka świeżej zielonej fasolki szparagowej lub pokrojone świeże szparagi

½ szklanki dojrzałych pomidorów, pokrojonych na centymetrowe kawałki (według uznania, pomiń dla pitta)

1½ szklanki ziemniaków pokrojonych w centymetrowe kostki

¼ szklanki bobu (według uznania)

½ szklanki marchewki pokrojonej w talarki

½ pęku szpinaku (lub innych zielonych warzyw),

1–3 łyżeczki oleju słonecznikowego (mniejsza ilość dla kapha)

1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy

1 łyżeczka nasion kminu

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka łagodnego curry

3 szklanki wody

1 łyżka zmielonej kolendry

1 łyżeczka soli

1 posiekana ostra papryczka zielona (dla kapha tylko jako ozdoba)

Umyj, wysusz i pokrój warzywa. W dużej głębokiej patelni rozgrzej olej. Dodaj kmin i nasiona gorczycy. Kiedy gorczyca zacznie strzelać, dodaj pomidory, przyprawę curry i kurkumę. Gotuj przez następne 3–4 minuty na średnim ogniu. Dodaj kolejne składniki i wodę. Dobrze wymieszaj. Gotuj przez następne 20–25 minut na średnim ogniu lub do czasu, gdy wszystko zmięknie. Jeśli możesz, przystrój potrawę świeżymi liśćmi kolendry.

Curry świetnie komponuje się z ryżem, kaszą perłową, kaszą bulgur, kaszą jaglaną.

czas przygotowania: 35 minut, − wata, – pitta, – kapha

 

Zobacz przyprawy w zielonysklep.com

Przeczytaj także: Krupnik warzywny

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai, zielone wydawnictwo

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl