
Curry to jedno z najpopularniejszych i najbardziej lubianych dań kuchni orientalnej. Charakteryzuje je bogactwo stosowanych przypraw i aromatów. Curry rozgrzewa serce i żołądek. Świetnie sprawdza się w jesienno-zimowej diecie. Zobacz, jak przygotować pyszne curry warzywne, równoważące wszystkie dosze.
Składniki:
1 szklanka świeżej zielonej fasolki szparagowej lub pokrojone świeże szparagi
½ szklanki dojrzałych pomidorów, pokrojonych na centymetrowe kawałki (według uznania, pomiń dla pitta)
1½ szklanki ziemniaków pokrojonych w centymetrowe kostki
¼ szklanki bobu (według uznania)
½ szklanki marchewki pokrojonej w talarki
½ pęku szpinaku (lub innych zielonych warzyw),
1–3 łyżeczki oleju słonecznikowego (mniejsza ilość dla kapha)
1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy
1 łyżeczka nasion kminu
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka łagodnego curry
3 szklanki wody
1 łyżka zmielonej kolendry
1 łyżeczka soli
1 posiekana ostra papryczka zielona (dla kapha tylko jako ozdoba)
Umyj, wysusz i pokrój warzywa. W dużej głębokiej patelni rozgrzej olej. Dodaj kmin i nasiona gorczycy. Kiedy gorczyca zacznie strzelać, dodaj pomidory, przyprawę curry i kurkumę. Gotuj przez następne 3–4 minuty na średnim ogniu. Dodaj kolejne składniki i wodę. Dobrze wymieszaj. Gotuj przez następne 20–25 minut na średnim ogniu lub do czasu, gdy wszystko zmięknie. Jeśli możesz, przystrój potrawę świeżymi liśćmi kolendry.
Curry świetnie komponuje się z ryżem, kaszą perłową, kaszą bulgur, kaszą jaglaną.
czas przygotowania: 35 minut, − wata, – pitta, – kapha
Zobacz przyprawy w zielonysklep.com
Przeczytaj także: Krupnik warzywny
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai, zielone wydawnictwo