Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • przepisy
  • kuchnia indyjska
  • danie wegetariańskie
  • dal
dal, potrawa wege, kuchnia
Tradycyjny dal

Dal to tradycyjne danie wegetariańskie na bazie roślin strączkowych rodem z Indii. Pyszne, pożywne i do tego łatwe w przygotowaniu może stanowić danie główne w połączeniu z ryżem, jak i dodatek do innych potraw. Szczególnie zalecane jest w porze zimowej.

 

 

Składniki:

1 ½ szklanki żółtej lub czerwonej soczewicy, lub żółtego łuskanego groszku, lub żółtej fasoli mung

¼ łyżeczki kurkumy

2 liście laurowe

1 łyżeczka soli

¼ łyżeczki asafetydy

1 łyżeczka garam masali

Przygotowanie:

Soczewicę, groszek lub fasolę kilkakrotnie wypłukaj w zimnej wodzie Następnie wrzuć do głębokiego garnka razem z kurkumą, liśćmi laurowymi, solą i asafetydą. Dodaj 4 i ½ szklanki zimnej wody i doprowadź do wrzenia, mieszając od czasu do czasu. Gotuj pod częściowym przykryciem: żółtą soczewicę lub groszek łuskany – 45 minut czerwoną soczewicę lub fasolę mung – 25 minut. Następnie przykryj i gotuj jeszcze przez 25 minut (15 minut w przypadku czerwonej soczewicy i fasoli mung) albo do miękkości.

Zestaw z ognia i odmierz ilość dalu, powinno go być 4 i ½ szklanki. Jeśli jest go mniej, dolej wody. Jeżeli wolisz bardziej gładką konsystencję, roztrzep dal przez mikserem. Mieszając, dodaj garam masalę. Podawaj.

Dal można przechowywać w lodówce do 3 dni, jeśli jest dobrze przykryty.

Porcja: 210 kalorii

Wartości odżywcze: węglowodany 37 g, białko 15 g, tłuszcz 0 g, cholesterol 0 mg, tłuszcze nasycone 0 g, tłuszcze jednonienasycone 0 g

--- K - P + W

 

Zobacz zdrowa żywnośćsoczewice i fasolezielonysklep.com

Przeczytaj także: Zupa z soczewicy z curry i pomidorami

Opracowanie na podstawie:

Dieta i odchudzanie zgodnie z ajurwedą. Program sattwiczny, Scott Gerson, zielone-wydawnictwo.pl

 

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl