Dal to tradycyjne danie wegetariańskie na bazie roślin strączkowych rodem z Indii. Pyszne, pożywne i do tego łatwe w przygotowaniu może stanowić danie główne w połączeniu z ryżem, jak i dodatek do innych potraw. Szczególnie zalecane jest w porze zimowej.
Składniki:
1 ½ szklanki żółtej lub czerwonej soczewicy, lub żółtego łuskanego groszku, lub żółtej fasoli mung
¼ łyżeczki kurkumy
2 liście laurowe
1 łyżeczka soli
¼ łyżeczki asafetydy
1 łyżeczka garam masali
Przygotowanie:
Soczewicę, groszek lub fasolę kilkakrotnie wypłukaj w zimnej wodzie Następnie wrzuć do głębokiego garnka razem z kurkumą, liśćmi laurowymi, solą i asafetydą. Dodaj 4 i ½ szklanki zimnej wody i doprowadź do wrzenia, mieszając od czasu do czasu. Gotuj pod częściowym przykryciem: żółtą soczewicę lub groszek łuskany – 45 minut czerwoną soczewicę lub fasolę mung – 25 minut. Następnie przykryj i gotuj jeszcze przez 25 minut (15 minut w przypadku czerwonej soczewicy i fasoli mung) albo do miękkości.
Zestaw z ognia i odmierz ilość dalu, powinno go być 4 i ½ szklanki. Jeśli jest go mniej, dolej wody. Jeżeli wolisz bardziej gładką konsystencję, roztrzep dal przez mikserem. Mieszając, dodaj garam masalę. Podawaj.
Dal można przechowywać w lodówce do 3 dni, jeśli jest dobrze przykryty.
Porcja: 210 kalorii
Wartości odżywcze: węglowodany 37 g, białko 15 g, tłuszcz 0 g, cholesterol 0 mg, tłuszcze nasycone 0 g, tłuszcze jednonienasycone 0 g
--- K - P + W
Zobacz zdrowa żywność, soczewice i fasole w zielonysklep.com
Przeczytaj także: Zupa z soczewicy z curry i pomidorami
Opracowanie na podstawie:
Dieta i odchudzanie zgodnie z ajurwedą. Program sattwiczny, Scott Gerson, zielone-wydawnictwo.pl