
Pesto, które proponujemy, ma niską zawartość tłuszczu i wysoką zawartość białka, a jednocześnie nadaje głęboki smak potrawie. Nadaje się na przyjęcia lub elegancką kolację – pięknie wygląda i pysznie smakuje.
Pasta jest dość gęsta, tak więc można ją jeść z krakersami lub surowymi warzywami. Można podawać ją jako sos do makaronów, w takim wypadku podczas miksowania dodajemy niewielką ilość wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Osoby wata mogą dolać więcej oleju, jeśli chcą.
Pesto jest dobre na trawienie i działa uspokajająco.
Czas przygotowania: 15–20 minut
− wata, + pitta, – kapha (jeśli dodasz czosnek)
− wata, – pitta, – kapha (bez czosnku)
Z podanej ilości składników przygotujesz 4-6 porcji potrawy.
Składniki:
1 pudełko tofu, osuszone i gotowane na parze przez 5 minut na dużym ogniu
1 pęczek posiekanej świeżej bazylii (około 30 g lub jedna szklanka)
2 łyżki oliwy z oliwek
1–2 ząbki rozgniecionego czosnku (według uznania, pomiń dla pitta)
1 łyżka miso z jęczmienia lub białego miso
2 łyżki pasty sezamowej tahini
3 łyżki wody
Przygotowanie:
Ugotuj tofu na parze i pokrój na 4 kawałki. Miksuj bazylię z olejem mikserem przez około pół minuty. Dodaj resztę składników i miksuj, aż uzyskasz jednolitą pastę. Uważaj, by nie miksować zbyt długo, gdyż może to popsuć smak delikatnej bazylii.
Możesz również użyć moździerza i tłuczka, by rozdrobnić bazylię z olejem. Potem dodaj resztę składników i rozgnieć na jednolitą masę. Gotowe!
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.