Polecamy pożywne danie na bazie tofu. Jest aromatyczne, proste w przygotowaniu, z całą masą przypraw. Kmin, gorczyca, asafetyda, odrobina czosnku, natka kolendry, kurkuma - potrawę możesz podawać z dodatkiem ryżu lub bułką pita. To "nie takie zwykłe" tofu. Spróbuj.
Składniki:
45 dag organicznego tofu (najlepiej twardego i zwartego)
1/2 szklanki ghee
1 łyżeczka nasion kminu
1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy
1 szczypta asafetydy
1 posiekany ząbek czosnku
1 zielona, drobno posiekana papryczka chilli
1 mała garść posiekanej natki kolendry
1/2 drobno posiekanej cebuli
1/4 łyżeczki kurkumy
Przygotowanie:
Roztop ghee na patelni na średnim ogniu i dodaj nasion gorczycy, kminu oraz asafetydę. Mieszaj do chwili, gdy nasiona zaczną wydawać trzaskający odgłos. Dodaj czosnek, chilli, cebulę, kolendrę i kurkumę. Podsmaż, aż cebula się zarumieni. Dodaj pokruszone tofu. Wymieszaj i delikatnie podsmaż przez kilka minut. Przykryj i zostaw na wyłączonym, lecz jeszcze ciepłym palniku, aby tofu wchłonęło aromat przypraw.
Możesz podawać z ryżem basmati.
Zobacz asafetyda w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Zobacz nasiona kolendry w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.
Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu