Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • przepis
  • szpinak ziemniaki
  • na ostro
szpinak na ostro, przepis, ajurweda,
Szpinak na ostro z plastrami ziemniaków

W kuchni ajurwedyjskiej najczęściej podaje się warzywa smażone lub duszone na ghee lub oleju z dodatkiem przypraw. Kiedy gotuje się dwa lub więcej warzyw, „przyzwyczajają się one do siebie” i wówczas znikają ich nieharmonijne cechy, które mogłyby powodować niewłaściwe połączenie.

 

 

Składniki:

4 średnie nieobrane ziemniaki ugotowane niemal do miękkości

½ łyżeczki kurkumy

½ łyżeczki garam masali

½ łyżeczki mielonych nasion kminu

¼ łyżeczki papryki w proszku 

1 ½ łyżeczki mielonych nasion kolendry

1 ½ łyżki stołowej soku z cytryny

3 łyżki stołowe wody

3 łyżki stołowe ghee

45 dkg świeżego szpinaku, umytego i grubo pokrojonego

po 150 g kapusty warzywnej, natki gorczycy i jarmużu

8 cząstek limonki

szczypta soli

Przygotowanie:

Obierz ugotowane ziemniaki i pokrój w słupki o grubości 8 mm i długości 4 cm. W garnuszku lub kubku wymieszaj garam masalę, kurkumę, kmin, paprykę w proszku, kolendrę, sok z cytryny i wodę. Następnie podgrzej ghee w woku lub na patelni z warstwą nieprzywierającą na silnym ogniu. Dodaj ziemniaki i odwracaj je, aż się zrumienią. Przełóż je z patelni i odstaw na bok.

Zmniejsz ogień i dodaj mieszankę przypraw, podgrzewaj do chwili, gdy wyparuje cały płyn. Mieszając, dodaj warzywa, posól, przykryj i duś przez około 10 minut. Jeśli liście wydają się suche, możesz je podczas duszenia spryskać wodą. Dodaj ziemniaki, zawijając je w zieleninę. Przykryj naczynie i duś potrawę przez kolejnych 5 minut. Podawaj z cząstką limonki.

Porcja:  134 kalorii

Wartości odżywcze: węglowodany 20 g, białko 4,5 g, tłuszcz 5,1 g, cholesterol 12 mg, tłuszcze nasycone 2 g, tłuszcze jednonienasycone 2,5 g

--- K-- P - W

 

Zobacz przyprawy w zielonysklep.com

Przeczytaj także: Curry warzywne

Opracowanie na podstawie:

Dieta i odchudzanie zgodnie z ajurwedą. Program sattwiczny, Scott Gerson, zielone-wydawnictwo.pl

 

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl