W kuchni ajurwedyjskiej najczęściej podaje się warzywa smażone lub duszone na ghee lub oleju z dodatkiem przypraw. Kiedy gotuje się dwa lub więcej warzyw, „przyzwyczajają się one do siebie” i wówczas znikają ich nieharmonijne cechy, które mogłyby powodować niewłaściwe połączenie.
Składniki:
4 średnie nieobrane ziemniaki ugotowane niemal do miękkości
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki garam masali
½ łyżeczki mielonych nasion kminu
¼ łyżeczki papryki w proszku
1 ½ łyżeczki mielonych nasion kolendry
1 ½ łyżki stołowej soku z cytryny
3 łyżki stołowe wody
3 łyżki stołowe ghee
45 dkg świeżego szpinaku, umytego i grubo pokrojonego
po 150 g kapusty warzywnej, natki gorczycy i jarmużu
8 cząstek limonki
szczypta soli
Przygotowanie:
Obierz ugotowane ziemniaki i pokrój w słupki o grubości 8 mm i długości 4 cm. W garnuszku lub kubku wymieszaj garam masalę, kurkumę, kmin, paprykę w proszku, kolendrę, sok z cytryny i wodę. Następnie podgrzej ghee w woku lub na patelni z warstwą nieprzywierającą na silnym ogniu. Dodaj ziemniaki i odwracaj je, aż się zrumienią. Przełóż je z patelni i odstaw na bok.
Zmniejsz ogień i dodaj mieszankę przypraw, podgrzewaj do chwili, gdy wyparuje cały płyn. Mieszając, dodaj warzywa, posól, przykryj i duś przez około 10 minut. Jeśli liście wydają się suche, możesz je podczas duszenia spryskać wodą. Dodaj ziemniaki, zawijając je w zieleninę. Przykryj naczynie i duś potrawę przez kolejnych 5 minut. Podawaj z cząstką limonki.
Porcja: 134 kalorii
Wartości odżywcze: węglowodany 20 g, białko 4,5 g, tłuszcz 5,1 g, cholesterol 12 mg, tłuszcze nasycone 2 g, tłuszcze jednonienasycone 2,5 g
--- K-- P - W
Zobacz przyprawy w zielonysklep.com
Przeczytaj także: Curry warzywne
Opracowanie na podstawie:
Dieta i odchudzanie zgodnie z ajurwedą. Program sattwiczny, Scott Gerson, zielone-wydawnictwo.pl