Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia
  • przepisy
  • kasza
  • szparagi
Szparagi z kaszą

Polecamy pyszne, zdrowe i lekkostrawne danie, które znakomicie pasuje na wiosenny obiad lub lunch. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, zatem warto skorzystać z tych sezonowych warzyw.

Potrawa ma właściwości łagodzące układ pokarmowy, dobrze działa na pęcherzyk żółciowy.

 

Czas przygotowania: niecała godzina

– wata, – pitta, łagodnie + kapha

Z podanej ilości składników przygotujesz 3-4 porcje potrawy.

 

Składniki:

1 szklanka kaszy jęczmiennej (perłowej)

6–8 szklanek wody

1 łyżka ghee lub oleju słonecznikowego

3/4 łyżeczki nasion kminu

1 łyżka nasion kolendry

1/2 łyżeczki soli morskiej

czarny pieprz do smaku

250 g świeżych szparagów

Przygotowanie:

Umyj dokładnie kaszę jęczmienną, włóż do garnka średniej wielkości, dolej wody i doprowadź do wrzenia. W tym samym czasie rozgrzej ghee lub olej w małej patelni; dodaj nasiona kminu oraz kolendry. Smaż przez 1–2 minuty, aż kmin lekko zbrązowieje. Dodaj przyprawy i sól do kaszy jęczmiennej, przykryj i gotuj na małym ogniu, aż zmięknie. Podawaj z ugotowanymi szparagi, które możesz lekko skropić oliwą z oliwek.

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl