
Polecamy pyszne, zdrowe i lekkostrawne danie, które znakomicie pasuje na wiosenny obiad lub lunch. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, zatem warto skorzystać z tych sezonowych warzyw.
Potrawa ma właściwości łagodzące układ pokarmowy, dobrze działa na pęcherzyk żółciowy.
Czas przygotowania: niecała godzina
– wata, – pitta, łagodnie + kapha
Z podanej ilości składników przygotujesz 3-4 porcje potrawy.
Składniki:
1 szklanka kaszy jęczmiennej (perłowej)
6–8 szklanek wody
1 łyżka ghee lub oleju słonecznikowego
3/4 łyżeczki nasion kminu
1 łyżka nasion kolendry
1/2 łyżeczki soli morskiej
czarny pieprz do smaku
250 g świeżych szparagów
Przygotowanie:
Umyj dokładnie kaszę jęczmienną, włóż do garnka średniej wielkości, dolej wody i doprowadź do wrzenia. W tym samym czasie rozgrzej ghee lub olej w małej patelni; dodaj nasiona kminu oraz kolendry. Smaż przez 1–2 minuty, aż kmin lekko zbrązowieje. Dodaj przyprawy i sól do kaszy jęczmiennej, przykryj i gotuj na małym ogniu, aż zmięknie. Podawaj z ugotowanymi szparagi, które możesz lekko skropić oliwą z oliwek.
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.