
Garam masala, nasiona ajwanu, tandoori masala, nasiona granatu, nasiona bazylii azjatyckiej, madras curry, owoc tamaryndowca. Co kryje się pod tymi dziwacznymi nazwami? Czym charakteryzują się te orientalne przyprawy? Mniej znane, nieco egzotyczne, ale bardzo wartościowe. Spróbuj.
Garam masala
Garam Masala to najbardziej popularna przyprawa w Indiach.
Jest to drobno mielona mieszanka, w której skład wchodzą: goździki, gałka muszkatołowa, cynamon, kumin, kolendra, koper włoski, czarny pieprz i kozieradka.
Aby uzyskać charakterystyczny smak i aromat przygotowywanej przyprawy, Garam Masala powinna być dodawana na krótko przed końcem gotowania.
Zobacz garam masala w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Nasiona ajwanu
Adżwan to drobniutkie okrągłe owoce, często mylone z nasionami, używane jako przyprawa w kuchni indyjskiej, ale również w kuchniach innych krajów.
Zapach adżwanu jest podobny do tymianku, lecz jest od niego ostrzejszy i dodany w zbyt dużej ilości do potrawy może zdominować jej smak.
Adżwan to inaczej nasiona dzikiego selera. To przyprawa indyjska o działaniu rozgrzewającym i ułatwiającym oddychanie.
W kuchni indyjskiej zawsze używa się adżwanu prażonego na patelni lub też podsmażonego w ghee (klarowanym maśle).
Stosuje się go między innymi jako dodatku do placków indyjskich tzw. paratha.
Zobacz nasiona ajwanu w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Owoc tamaryndowca
Tamaryndowiec indyjski, tamarynd indyjski lub powidlnik indyjski. To gatunek tropikalnej rośliny pochodzącej ze wschodniej Afryki, ale uprawianej także w Azji, Ameryce Środkowej, na Jamajce i Florydzie.
Strąki tamaryndowca zawierają 20 proc. cukru. Kolejne 10 proc. stanowią kwasy organiczne, między innymi kwas winowy. Dzięki takiemu składowi roślina w mniejszych dawkach może mieć właściwości przeciwbiegunkowe, a w większych przeczyszczające. Zapobiega także niestrawności, działa przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo.
W owocach tamaryndowca znajdziemy również kwas cytrynowy, octowy, białko, pektyny i sole mineralne. Natomiast nasiona są bardzo pożywne dzięki sporej zawartości skrobi (aż 65 proc.). W krajach, gdzie rośnie tamaryndowiec, jego nasiona chętnie dodaje się do przetworów owocowych – syropów, a nawet cukierków, herbat czy solanki.
Stanowi nieodzowny składnik słynnej hinduskiej przekąski pani puri. To podawane na gorąco placki polane sosem tamaryndowym, faszerowane pomidorami, ciecierzycą oraz pokrojonymi w kostkę ziemniakami.
Zobacz owoc tamaryndowca w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Nasiona granatu
Zmielone pestki granatu o słodko-kwaśnym, lekko pikantnym smaku. Świetny dodatek do potraw curry, chutnejów i warzyw.
Granat jest bogaty w bioaktywne substancje – potas, wapń i żelazo, a olej zawarty w jego pestkach posiada rzadko występujący w naturze, mocno skoncentrowany kwas punikowy. Zalicza się on do kwasów tłuszczowych omega 5, które także niszczą wolne rodniki i wzmacniają właściwości ochronne skóry. Czerwony owoc granatu ma trzy razy więcej przeciwutleniaczy niż inne artykuły spożywcze. Wysokie stężenie substancji przeciwutleniających w granatach pomaga zneutralizować wolne rodniki, tworzące się pod wpływem różnych czynników środowiskowych. Granat skutecznie wspiera leczenie stanów zapalnych.
Granat jest bogatym źródłem witaminy C, E, B oraz A oraz wielu substancji mineralnych i odżywczych takich jak magnez, fosfor, potas, wapń, krzem i jod. W składzie znajdziemy również duże ilości białka, błonnika, kwasu foliowego i beta karotenu.
Zobacz nasiona granatu w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Tandoori masala
Przyprawa jest dość pikantna, z wyczuwalnym zapachem kminu rzymskiego, kolendry i papryki.
Tandoori masala używa się głównie do sosów, dipów i warzyw. Możemy wykorzystać przyprawę na wiele sposobów. Najłatwiejszy sposób to obsypanie przyprawą warzyw, a następnie smażenie, grillowanie lub upieczenie. Można przygotować marynatę, łącząc tandoori z jogurtem.
W skład mieszanki wchodzą: kmin, cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon, goździki, imbir, papryka, liście laurowe, kozieradka, kolendra, czosnek, pieprz czarny i pieprz kajeński.
Zobacz Tandoori masala w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Madras curry
To najlepsze i najsmaczniejsze curry na rynku. Wysokiej jakości mieszanka sproszkowanych przypraw, które od tysięcy lat kształtują smak indyjskich potraw.
Przyprawa dla osób lubiących prawdziwą kuchnię orientalną. Indyjskie curry o łagodnym smaku i żółto-pomarańczowym kolorze.
Oryginalne madras curry, jak większość indyjskich potraw, jest ostre.
Skład: kolendra, koper, kurkuma, czarna sól, kminek, chili, soczewica, kozieradka, liście laurowe, czosnek, cynamon.
Zobacz Madras curry w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Nasiona bazylii azjatyckiej
W wielu azjatyckich krajach to „święte nasiona”, dzięki swym niezwykłym właściwościom. Obniżają również poziom cholesterolu i usuwają toksyny z jelit.
Swoją popularność na Zachodzie zawdzięczają możliwościom dietetycznym, gdyż zawierają dużo błonnika. Dzięki żelowej otoczce nasion spowalniają proces zamiany węglowodanów w cukry, co obniża wagę i apetyt. Nasiona obniżają również poziom cholesterolu i usuwają toksyny z jelit. Pomagają też w leczeniu chorób układu oddechowego i działają antystresowo.
W Indiach nasiona bazylii spożywa się w formie koktajli zwłaszcza latem, gdyż chłodzą organizm. Jednym z pozytywnych efektów spożywania nasion jest pozbycie się problemów z zaparciami i ich kojący efekt dla żołądka, zwłaszcza w przypadku nadkwasoty i zgagi.
Miks zmiażdżonych nasion i oleju kokosowego przynosi bardzo dobre efekty na wiele chorób skóry. Nasiona świętej bazyli są bardzo bogate w witaminy, zwłaszcza K, która utrzymuję skórę i włosy w dobrej kondycji. Zawierają duże ilości protein i żelaza.
Zobacz nasiona bazylii azjatyckiej w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu