
Polecamy przepis na bardzo smaczne danie w azjatyckim stylu. Z ryżem i fasolą, z dodatkiem imbiru, odrobiną kokosa, kolendrą, kurkumą, masłem ghee i szczyptą kminu - ta mieszanka na pewno zaspokoi każdy głód. Ryż w tym przepisie można zamienić na kaszę, a fasolę na soczewicę.
Składniki na 4-5 porcji:
1 filiżanka fasoli, grochu lub soczewicy
1 filiżanka ryżu lub kaszy
kawałek imbiru
2 łyżki wiórków kokosowych
garść liści kolendry lub natka pietruszki do posypania
3 łyżki ghee
szczypta czarnego pieprzu
3 liście laurowe
1/4 łyżeczki kurkumy
po 1/2 łyżeczki majeranku i kminu
6 filiżanek wody
Przygotowanie:
W garnku rozgrzać ghee, wrzucić do niego pieprz i liście laurowe, wyciśnięty kawałek imbiru, wiórki kokosowe, majeranek i kminek. Dodać ryż (lub kaszę) oraz fasolę (lub soczewicę). Zamieszać. Wlać 6 filiżanek wody. Gotować na wolnym ogniu 30-35 minut bez przykrycia.
Zobacz kmin rzymski w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Zobacz madras curry w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Przeczytaj także:
Zapiekanki warzywne w trzech smakach
Burgery gryczane z sosem szpinakowym
Opracowanie na podstawie:
Świadome macierzyństwo z ajurwedą. Shivani Sood, Monika Ptak-Korbacz. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2017.
Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu