
Polecamy przepis na pyszne, gorące pieczone jabłka w orientalnym stylu. Z dodatkiem fig, rodzynek, migdałów, z aromatycznymi przyprawami – cynamonem, kardamonem, imbirem, gałki muszkatołowej – to propozycja na prosty i rozgrzewający deser. Wegański, pieczony bez mąki. Spróbuj – nie pożałujesz!
Czas przygotowania: 1 godzina
Z podanej ilości składników przygotujesz 4 porcje potrawy.
Składniki:
4 średnie lub duże jabłka albo gruszki bez gniazd nasiennych
8 suszonych pokrojonych fig
1/3 szklanki grubo posiekanych surowych migdałów
1/2 szklanki rodzynek
1/4 szklanki surowych nasion słonecznika
2 łyżki drobno pokrojonego kandyzowanego imbiru (opcjonalnie)
1 łyżka sproszkowanego cynamonu
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka sproszkowanego kardamonu
1 łyżeczka skórki z cytryny
1 łyżka syropu z brązowego ryżu (opcjonalnie)
2 szklanki nieklarowanego soku z jabłek lub gruszek
4 łyżeczki miękkiego masła kokosowego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Ułóż jabłka na blaszce do pieczenia. Odstaw na bok.
W średniej miseczce wymieszaj figi, migdały, rodzynki, nasiona słonecznika, cynamon, gałkę muszkatołową, kardamon, skórkę z cytryny oraz ewentualnie imbir i syrop z brązowego ryżu.
Nafaszeruj jabłka mieszanką z fig. Posyp jabłka z wierzchu resztą mieszanki. Polej je sokiem. Piecz przez 45 minut. Jeśli chcesz, przed podaniem możesz przybrać każde jabłko łyżeczką masła kokosowego.
Smacznego!
Przeczytaj także:
Deser z daktyli na dobry nastrój
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.