Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • dieta wegańska
  • przepisy bezglutenowe
  • dania wegetariańskie
kuchnia ajurwedyjska
Szarlotka po ajurwedyjsku

Polecamy przepis na pyszne, gorące pieczone jabłka w orientalnym stylu. Z dodatkiem fig, rodzynek, migdałów, z aromatycznymi przyprawami – cynamonem, kardamonem, imbirem, gałki muszkatołowej – to propozycja na prosty i rozgrzewający deser. Wegański, pieczony bez mąki. Spróbuj – nie pożałujesz!

 

Czas przygotowania: 1 godzina

Z podanej ilości składników przygotujesz 4 porcje potrawy.

Składniki:

4 średnie lub duże jabłka albo gruszki bez gniazd nasiennych

8 suszonych pokrojonych fig

1/3 szklanki grubo posiekanych surowych migdałów

1/2 szklanki rodzynek

1/4 szklanki surowych nasion słonecznika

2 łyżki drobno pokrojonego kandyzowanego imbiru (opcjonalnie)

1 łyżka sproszkowanego cynamonu

1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej

1 łyżeczka sproszkowanego kardamonu

1 łyżeczka skórki z cytryny

1 łyżka syropu z brązowego ryżu (opcjonalnie)

2 szklanki nieklarowanego soku z jabłek lub gruszek

4 łyżeczki miękkiego masła kokosowego (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Ułóż jabłka na blaszce do pieczenia. Odstaw na bok.

W średniej miseczce wymieszaj figi, migdały, rodzynki, nasiona słonecznika, cynamon, gałkę muszkatołową, kardamon, skórkę z cytryny oraz ewentualnie imbir i syrop z brązowego ryżu.

Nafaszeruj jabłka mieszanką z fig. Posyp jabłka z wierzchu resztą mieszanki. Polej je sokiem. Piecz przez 45 minut. Jeśli chcesz, przed podaniem możesz przybrać każde jabłko łyżeczką masła kokosowego.

Smacznego!

 

Aromatyczne przyprawy oraz wysokiej jakości olej kokosowy znajdziesz w zielonysklep.com – zobacz tutaj.

 

Przeczytaj także:

Pieczone jabłka 

Pudding z makiem

Deser z daktyli na dobry nastrój 

 

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl