
Szafran to aromatyczna przyprawa o intensywnym zapachu i kolorze. Należy do jednych z najdroższych przypraw świata. Ekstrawagancki dodatek do potraw o intrygującym smaku. Jest afrodyzjakiem. Sprawdź, jakie ma zastosowanie w kuchni i domowej apteczce.
Ze względu na koszt, smak i właściwości barwiące szafranu, w celach kulinarnych wykorzystuje się jego niewielkie ilości – kluczem jest równomierne rozprowadzenie przyprawy w potrawie.
Można go skruszyć na drobny proszek w moździerzu, jednak łatwiej jest rozpuścić szczyptę przyprawy w filiżance gorącej wody – powstanie pożądany smak i kolor.
Uznawany jest za najlepszy środek pobudzający i afrodyzjak, zwłaszcza dla kobiet. Ma cechy sattwiczne: pobudza miłość, oddanie i współczucie w praktyce jogi.
Można go dodawać do mleka lub innych ziół tonizujących, takich jak shatavari lub arcydzięgiel, aby wzmóc ich działanie, albo używać jako przyprawy, która poprawia wchłanianie składników odżywczych przez głębsze tkanki.
W Indiach kolor szafranu uważany jest za uosobienie piękna i jest oficjalnym kolorem buddyjskich szat.
Szafran jest słodki, cierpki i rozgrzewający, o słodkiej wipace. Równoważy wszystkie dosze, skutecznie poprawia koloryt skóry i cerę.
Szafran oczyszcza i rozrzedza krew, odtruwa wątrobę, wzmacnia układ nerwowy oraz działa tonizująco na serce. Jest afrodyzjakiem i zwiększa ilość spermy.
Można go także stosować na kaszel, przeziębienie, niedrożność i hemoroidy.
W przypadku osłabienia funkcji seksualnych pij 1 szklankę gorącego mleka ze szczyptą szafranu.
W przypadku hemoroidów 2 razy dziennie zażywaj mieszankę szczypty szafranu, 1/4 łyżeczki triphali i 1 łyżki żelu aloesowego.
Aby złagodzić niektóre objawy astmy i kaszlu, zmieszaj szczyptę szafranu i 1/2 łyżeczki trikatu z 1 łyżeczką miodu. Stosuj 2−3 razy dziennie.
W razie palpitacji serca i bólu w klatce piersiowej zagotuj 1/2 szklanki mleka z 1/2 szklanki wody, 2 szczyptami szafranu i 1/2 łyżeczki arjuny. Pij 2−3 razy dziennie.
Aby poprawić pracę mózgu, wypij 1 szklankę mleka zagotowanego ze szczyptą szafranu i 1/2 łyżeczki brahmi (gotu kola).
Na pieczenie oczu i zapalenie spojówek pomaga jednoprocentowy roztwór wody różanej i wody szafranowej, rozcieńczonych w wodzie destylowanej. Wodę szafranową można uzyskać, namaczając szczyptę szafranu w 1/4 szklanki wody przez co najmniej 15 minut. Wpuszczaj po 2 krople do każdego oka.
Szafran jest środkiem odżywiającym krew oraz pobudzającym krążenie i żeński układ rozrodczy, jak również ogólnie metabolizm. Jest jednym z najlepszych ziół łagodzących pitta oraz regulujących funkcjonowanie śledziony i wątroby.
Szafran – przyprawę o pięknym kolorze i zapachu – znajdziesz na zielonysklep.com - zobacz tutaj.
Przeczytaj także:
Granat i róża - właściwości lecznicze
Zioła wzmacniające potencjał seksualny
Opracowanie na podstawie:
Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.