
Jedzenie to zmysłowa przyjemność. Potrawy ajurwedyjskie to subtelne połączenie składników, które wydobywają pełnię smaków i zapachów. Zdrowe potrawy, delektowanie się smakiem, celebrowanie posiłków i radość płynąca ze świadomego odżywiania – oto główne założenia ajurwedyjskiego jedzenia.
Kuchnia ajurwedyjska wpisuje się w coraz popularniejszy ostatnio nurt Slow Food.
Ajurweda jest starohinduską sztuką zachowania zdrowia i urody licząca ponad pięć tysięcy lat. Ma na celu nie tylko zapobieganie chorobom, ale przede wszystkim promowanie naturalnego piękna i świadomego życia. Traktuje każdego człowieka holistycznie, jako całość – jedność ciała i umysłu.
Właściwy sposób odżywiania jest podstawą zdrowia. Ajurweda uświadamia nam, jak łatwo jest odżywiać się w sposób zdrowy i mądry, wydobywając przy tym całe bogactwo smaków.
W ajurwedzie każdy posiłek jest swiętem dla wszystkich zmysłów. Doskonałość przepisów ajurwedyjskich zostaje osiągnięta wówczas, kiedy zostaje zachowany ich egzotyczny smak, zapach, konsystencja i kolor. Kiedy po raz pierwszy próbujemy potraw ajurwedyjskich, odkrywamy pełnię smaków i prawdziwą satysfakcję płynącą z jedzenia.
Warto sobie uświadomić, że gotowanie ajurwedyjskie nie ogranicza się tylko do gotowania po indyjsku. Zasady ajurwedy są uniwersalne i można je zaadaptować niezależnie od miejsca zamieszkania, wykorzystując produkty regionalne, sezonowe, pochodzące z naszego otoczenia. Mimo że wywodzi się z Indii, cieszy się coraz większą popularnością również w Polsce.
Ajurwedyjskie przepisy, z całym bogactwem przypraw, olejów i sposobów przyrządzania, zapewniają niezwykłą różnorodność. Są przy tym łatwe i zdrowe, i – co chyba najważniejsze – opierają się na bazie składników łatwo dostępnych w Polsce.
Zamiast tradycyjnego makowca spróbuj puddingu z makiem po ajurwedyjsku. Jest lekki, ciepły, pożywny, o konsystencji gęstego budyniu. Bez dodatku mąki, a więc jest znakomitą alternatywą dla osób, które są na diecie bezglutenowej. Dodatek szafranu, kardamonu i orzeszków piniowych zapewnia wspaniały, korzenny i lekko orientalny smak.
Kompot z suszonych śliwek do tradycyjne danie wigilijne. Jeśli masz w domu więcej suszonych śliwek, wypróbuj przepis na batoniki śliwkowe. Smakują wybornie z dodatkiem gorącej, aromatycznej herbaty. Są dobrym pomysłem na słodkie, świąteczne śniadanie. Ale możesz się nimi delektować o każdej porze dnia. Suszone śliwki mają działanie oczyszczające i rozgrzewające. Cynamon, ziele angielskie, ekstrakt migdałowy i łagodny zapach śliwek tworzą niezwykłą mieszankę aromatów, które jeszcze długo unoszą się w całym domu.
Zamiast tradycyjnego bigosu możesz przygotować wegański „bigos” z dodatkiem tofu i czerwonej soczewicy.
Zachęcamy, aby do świątecznych potraw dodawać aromatyczne przyprawy i zioła. Dzięki temu świąteczne posiłki nabiorą ciekawego smaku i będą lżej strawne. Wypróbuj curry, kurkumę, kardamon, kolendrę, rozmaryn, szałwię, kozieradkę, masalę, koper…
Święta to czas, kiedy możemy rozpieszczać siebie, swoją rodzinę i przyjaciół. Zabawmy się w poznawanie smaków i odkrywanie bogactwa zapachów, przypraw i aromatów. Przenieśmy się w świat potraw pachnących orientem.
Przeczytaj także:
Zjada cię stres? Zadbaj o dietę