
Ajurwedyjska reguła brzmi: im bardziej zrelaksowana kobieta, tym zdrowsze dziecko. Starożytna nauka mówi, że odkąd serce płodu łączy się z sercem matki, należy spełniać jej życzenia, ponieważ satysfakcja matki przenosi się na płód. Co na temat świadomego macierzyństwa mówi ajurweda?
Często kobieta ciężarna pragnie nowych, zaskakujących rzeczy i choć może wydawać się to irracjonalne, należy spełniać jej zachcianki.
„Świadome macierzyństwo z ajurwedą” – to książka, która przedstawia wiele aspektów świadomego macierzyństwa: od momentu zapłodnienia i czasu ciąży, poprzez możliwe problemy kobiety ciężarnej, jej dietę (i suplementację), pielęgnację i aktywność fizyczną pod kątem dominującej doszy, czas połogu i karmienia piersią, po czas, kiedy po roku niemowlę staje się dzieckiem. Książka została wzbogacona unikalnymi recepturami z tradycyjnych ajurwedyjskich tekstów z Kerali oraz przepisami, tak by stała się przydatna i praktyczna dla każdej mamy.
Poniżej podajemy kilka ajurwedyjskich receptur na dolegliwości ciążowe.
Ajurwedyjskim antidotum na anemię, poranne mdłości, niemoc seksualną i chroniczne zmęczenie w okresie ciąży są daktyle moczone w ghee. 10 świeżych daktyli umieścić w roztworze ghee z 1 łyżeczką imbiru, 1/8 łyżeczki kardamonu i szczyptą szafranu. Zamknąć je szczelnie. Trzymać w ciepłym miejscu przez tydzień, po czym codziennie rano zjadać jeden z nich.
Herbatka na dolegliwości układu moczowego: 1 łyżeczkę sproszkowanego kminu, sproszkowanej kolendry i kopru włoskiego, 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru, 1 łyżeczkę cukru trzcinowego i 2 filiżanki wody gotować przez 2–3 minuty i przefiltrować. Pić 1/2 filiżanki 2–3 razy dziennie.
W skurczach nocnych pomaga mieszanka banana z 1 łyżeczką ghee i 2 szczyptami kardamonu (panie z przewagą doszy kapha nie mogą jej stosować ze względu na śluzotwórcze właściwości banana).
Napój wzmacniający: napój z filiżanki wody, 1/2 łyżeczki ziaren kolendry, 1/2 łyżeczki cynamonu i 1/4 łyżeczki soku z imbiru, gotowany przez 10 minut, pozwoli stanąć na nogi (nie stosować w I trymestrze ciąży).
Przygotowanie do porodu: na 2 tygodnie przed planowanym rozwiązaniem masuj brzuch następującą mieszanką: 4–5 łyżeczek oleju roślinnego, 3 krople wyciągu z gałki muszkatołowej, 3 krople olejku z goździków, 2 krople olejku z szałwii i 1 kropla neroli.
Bardzo stara ajurwedyjska formuła na poprawienie laktacji i wsparcie regeneracji poporodowej zawiera:
– kurkumę jako główny składnik pomagający w odbudowie tkanek i zapobiegający infekcjom. Pomaga zregenerować się komórkom macicy oraz mięśniom pochwy. Powinna być surowa, na ile to możliwe, w ilości 200 gram;
– imbir, dobrze zmiksowany w ilości 50 gram;
– grubo zmielone, namoczone na noc nasiona kozieradki w ilości 20 gram;
Wszystko razem należy połączyć i dodać 50 gram jaggery. Rozgrzać 100 gram ghee i podprażyć miksturę na wolnym ogniu, pod koniec dodać jeszcze 2 łyżeczki ghee. Dorzucić szczyptę namoczonego w mleku szafranu i kilka blanszowanych, dobrze posiekanych migdałów.
Spożywać miksturę od 2. dnia do 3. miesiąca po porodzie 2 razy dziennie (po śniadaniu i kolacji) po 1 łyżce w towarzystwie ciepłej wody lub mleka. W posiłku akompaniującym formule nie powinny znaleźć się: czosnek, sól i bardzo ostre przyprawy, gdyż substancje te uniemożliwiają prawidłowe przyswojenie składników formuły. Przeciwwskazania: cukrzyca, wysokie ciśnienie krwi, wysoki cholesterol i problemy z metabolizmem.
Przeczytaj także:
Płodność i bezpłodność kobiety
Płatki róż - naturalnie dla kobiet
Opracowanie na podstawie:
Świadome macierzyństwo z ajurwedą. Książka ukaże się wkrótce w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o.
Książka będzie do nabycia w zielonysklep.com - zobacz tutaj.