
Suplementy ziołowe dla doszy wata nie tylko ułatwiają usuwanie toksyn z ciała, ale także normalizują procesy oczyszczania w jelicie grubym oraz harmonizują układ nerwowy. Kurkuma, czosnek, cynamon, imbir, triphala, pieprz kajeński – jak je stosować? Sprawdź.
Kurkuma to intensywnie żółte sproszkowane kłącze rośliny Curcuma longa występującej w całych Indiach i wielu częściach świata. W klasycznej medycynie ajurwedyjskiej kurkumę wciąż stosuje się jako środek oczyszczający krew, przeciwpasożytniczy, przeciwzapalny w chorobach reumatycznych, a także zewnętrznie – do leczenia niektórych infekcji skórnych. Kurkumina – składniki kurkumy – nadaje potrawom żółte zabarwienie, a także jest skutecznym środkiem łagodzącym choroby stawów.
Czosnek – ząbki czosnku od wieków stosuje się do leczenia chorób doszy wata. W szczególności łagodzi choroby układu nerwowego, niedrożność płuc, wzdęcia oraz osłabienie układu trawiennego. Zewnętrznie bywa stosowany do leczenia bakteryjnych zakażeń skóry oraz infekcji ucha.
Cynamon to wewnętrzna część kory drzewa rosnącego w Indiach. Sproszkowana kora ma działanie rozkurczowe, antyseptyczne, łagodnie pobudzające, wiatropędne oraz ogólnie poprawiające trawienie. W starożytności cynamonu używano do wzmacniania głosu, leczenia kaszlu i bólu głowy.
Imbir – powszechnie rośnie w wielu częściach świata. Korzeń imbiru jest cennym lekiem na niestrawność, nieżyt żołądka, wzdęcia jelitowe, kaszel, chorobę lokomocyjną i astmę. O wiele częściej używa się go jako przyprawy niż leku. Jednak nawet jako dodatek do potraw pomaga na wiele dolegliwości trawiennych. Ułatwia przyswajanie innych ziół oraz łagodzi choroby typu wata-kapha.
Vidanga – to lecznicze zioło w postaci jagód krzewu powszechnie rosnącego w Indiach. Stosowane w dużych dawkach wykazuje właściwości przeciwpasożytnicze. Oczyszcza skórę. Wchodzi w skład wielu preparatów oczyszczających organizm z toksyn i usprawniających trawienie. Poza tym skutecznie leczy wiele chorób spowodowanych przez jednoczesne działanie dosz wata i kapha.
Suplement ziołowy dla doszy wata
Składniki: vidanga (125 mg – 1 część), kurkuma (125 mg – 1 część), czosnek (250 mg – 2 części), cynamon (125 mg – 1 część), imbir (250 mg – 2 części).
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki w misce i napełnij mieszanką kapsułki wegetariańskie o rozmiarze 00. Osoby o konstytucji wata powinny przez pierwszy tydzień zażywać jedną kapsułkę 00 dwa razy dziennie, przed śniadaniem i przed kolacją.
Preparat ten można bezpiecznie przyjmować przez rok. Jednakże co 6-8 tygodni zaleca się zrobić około tygodniową przerwę, po której ponownie można go zażywać tak jak wcześniej.
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Dieta i odchudzanie zgodnie z ajurwedą. Scott Gerson książki wydanej przez zielone wydawnictwo.