
Sezon na arbuzy trwa w najlepsze. Słodki i soczysty arbuz świetnie gasi pragnienie w upalne dni. Co można z niego przyrządzić? Kiedy po niego sięgnąć? Czy wiesz, że arbuz oprócz dobrego smaku jest też znakomitym kosmetykiem na piękną skórę i lekiem na nerki?
Arbuz ma działanie wychładzające, a więc jest świetnym owocem na lato. Zawiera dużo wody, ma działanie moczopędne.
Pobudza doszę kapha i wata, ale łagodzi pitta. Wiąże stolec i przepłukuje nerki.
Należy odczekać 3 godziny po posiłku, zanim sięgniesz po arbuza. Nie spożywaj go na noc, ponieważ może wywołać obrzęk lub ból brzucha. Nie należy spożywać arbuza w połączeniu ze zbożami, ponieważ wpłynie to negatywnie na trawienie.
Warto wiedzieć, że arbuz zwiększa ciśnienie w gałce ocznej, dlatego nie jest wskazany dla tych, którzy cierpią na jaskrę. Spożywany w dużych ilościach negatywnie wpływa na nasienie.
W medycynie ajurwedyjskiej w przypadku zapalenia cewki moczowej i pęcherza moczowego oraz pieczenia podczas wydalania moczu pije się 1 szklankę soku z arbuza ze szczyptą sproszkowanego kminu.
Na ból nerek zaleca się picie 1 szklanki soku z arbuza z 1/4 łyżeczki sproszkowanych nasion kolendry. Napój ten solidnie przepłukuje nerki i ułatwia wydalenie małych kamieni nerkowych. Stosuje się 2−3 razy dziennie.
Zmiel świeże pestki arbuza na papkę. Dodaj 1 łyżeczkę naturalnego cukru i 1/2 łyżeczki ghee, a następnie zjedz na pusty żołądek. Dzięki temu wzmocnisz osłabione mięśnie.
W przypadku wysypki, egzemy i alergii skórnych jedz czerwony miąższ arbuza, a białą częścią skórki pocieraj skórę. To złagodzi pieczenie i świąd.
1 szklanka soku z arbuza zmieszanego z 1 łyżeczką miodu wypijana wcześnie rano na pusty żołądek łagodzi egzemę towarzyszącą niewydolności serca.
Oto nietypowy przepis na piękną skórę:
Weź średniej wielkości arbuza i wytnij z jednego końca dziurkę, ale nie wyrzucaj wyciętej części. Do dziurki włóż 2 łyżeczki niegotowanego ryżu basmati, 1 łyżeczkę kurkumy, 1 łyżeczkę sproszkowanego drewna sandałowego, 1/4 łyżeczki spożywczej kamfory, szczyptę szafranu i wlej 2 łyżeczki soku z limonki. Zakryj otwór, wkładając z powrotem wycięty kawałek.
Trzymaj arbuz w ciepłym, suchym miejscu przez tydzień. Po tygodniu przetnij owoc i wybierz miąższ. Wysusz go w gorącym, suchym miejscu, ale nie bezpośrednio na słońcu.
Ten miękki, sproszkowany miąższ jest stosowany w celach kosmetycznych. Jeśli codziennie będziemy go nakładać na twarz, skóra stanie się młoda i piękna. Pozbędziemy się zmarszczek, trądziku, egzemy i innych dolegliwości skórnych.
Przeczytaj także:
Pomarańcze - letnie orzeźwienie
Mango - owoc do zadań specjalnych
Opracowanie na podstawie:
Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.