
Polecamy pyszny sos pietruszkowy, który znakomicie nada smak sałatkom i innym potrawom. Możesz podać go z ryżem lub warzywnymi kotlecikami. Jest lekki, odżywczy i pięknie zielony - w sam raz na wiosnę!
Czas przygotowania: 10 minut
– wata, – pitta, – kapha
Z podanej ilości składników przygotujesz 2 szklanki sosu.
Składniki:
1 pęczek świeżej natki pietruszki (3 szklanki posiekanej)
1/4 szklanki nasion dyni
1/2 szklanki wody
1/2 łyżeczki soli morskiej
2,5 łyżeczki soku z cytryny
1 ząbek czosnku (pomiń dla pitta)
1 łyżka oleju słonecznikowego (jeśli gotujesz dla wata, dodaj jeszcze jedną łyżkę)
Przygotowanie:
Umyj i pokrój pietruszkę. Włóż wszystkie składniki do miksera i zmiksuj na puree.
Podawaj do sałatek lub z ulubionymi potrawami.
Sos pietruszkowy jest doskonałym lekiem na choroby płuc, woreczka żółciowego i prostaty. Pietruszka jest bogata w witaminy A i C, korzystnie działa na układ moczowy.
Przeczytaj także:
Awokado - w kosmetyce i kuchni
Pietruszka i szałwia - sekrety ziół
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.