
Polecamy przepis na znakomity sos ze świeżej natki pietruszki. Z dodatkiem nasion dyni, soli morskiej, soku z cytryny i oleju słonecznikowego - jest lekki i bardzo odżywczy. Zielony sos nadaje się do mieszanych sałatek, do lekkich przystawek z dodatkiem ryżu i kaszy. Smacznego!
Z podanych składników uzyskasz około 2 szklanki sosu do sałatek.
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
1 pęczek świeżej natki pietruszki (3 szklanki posiekanej)
1/4 szklanki nasion dyni
1/2 szklanki wody
1/2 łyżeczki soli morskiej
2,5 łyżeczki soku z cytryny
1 ząbek czosnku (pomiń dla pitta)
1 łyżka oleju słonecznikowego (jeśli gotujesz dla wata, dodaj jeszcze jedną łyżkę)
Składniki:
Umyj i pokrój pietruszkę. Włóż wszystkie składniki do miksera i zmiksuj na puree. Nadaje się do mieszanych sałatek.
Uwagi: Sos jest doskonały w leczeniu chorób płuc, woreczka żółciowego i prostaty, ponieważ jest lekki i odżywczy.
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.