Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • zdrowa dieta
  • kuchnia wegańska
  • przepisy wegetariańskie
  • dania bezglutenowe
kuchnia wegańska
Sos pietruszkowy z nasionami dyni

Polecamy przepis na znakomity sos ze świeżej natki pietruszki. Z dodatkiem nasion dyni, soli morskiej, soku z cytryny i oleju słonecznikowego - jest lekki i bardzo odżywczy. Zielony sos nadaje się do mieszanych sałatek, do lekkich przystawek z dodatkiem ryżu i kaszy. Smacznego!

 

Z podanych składników uzyskasz około 2 szklanki sosu do sałatek.

Czas przygotowania: 10 minut

 

Składniki:

1 pęczek świeżej natki pietruszki (3 szklanki posiekanej)

1/4 szklanki nasion dyni

1/2 szklanki wody

1/2 łyżeczki soli morskiej

2,5 łyżeczki soku z cytryny

1 ząbek czosnku (pomiń dla pitta)

1 łyżka oleju słonecznikowego (jeśli gotujesz dla wata, dodaj jeszcze jedną łyżkę)

 

Składniki:

Umyj i pokrój pietruszkę. Włóż wszystkie składniki do miksera i zmiksuj na puree. Nadaje się do mieszanych sałatek.

Uwagi: Sos jest doskonały w leczeniu chorób płuc, woreczka żółciowego i prostaty, ponieważ jest lekki i odżywczy.

 

Jeśli szukasz rozmaitych dodatków do potraw, zdrowych olejów i pysznych przypraw, zajrzyj na zielonysklep.com

 

Przeczytaj także:

Letnia sałatka z jarmużu

Słodko-kwaśny sos z tahini 

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl