
Polecamy gęsty sos na bazie świeżego jogurtu. Z dodatkiem ogórków, szczypiorku, kurkumy, kolendry i imbiru – jest znakomitym dodatkiem do potraw indyjskich. Dobrze smakuje także z pieczonymi ziemniaczkami.
Czas przygotowania: 10 minut
− wata, łagodnie + pitta, + kapha
Z podanej ilości składników przygotujesz 4 porcje potrawy.
Składniki:
1 szklanka świeżego jogurtu (dla kapha użyj połowy szklanki jogurtu)
1/4 szklanki obranego ze skórki i pokrojonego w plasterki ogórka
1 łyżka dobrze posiekanego szczypiorku
1/4 łyżeczki zmielonego, suszonego imbiru lub 1 łyżka świeżego, startego korzenia imbiru
1/8 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
1/8 łyżeczki cynamonu (według uznania)
1/4 szklanki świeżych, pokrojonych liści kolendry
Połącz wszystkie składniki w misce. I gotowe!
Sos pasuje do większości dań curry i potraw indyjskich. Można go też podać jako dodatek do kotlecików ziemniaczanych. Można użyć także innych warzyw, na przykład marchewkę.
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2015.