
To pyszny dressing, który można dodawać do każdej sałatki wegańskiej i wegetariańskiej. Sos ma wiele zastosowań - możesz dodawać go do warzyw gotowanych, polewać nim kasze lub stosować jako dip do świeżej rzodkiewki, selera czy jabłek. Przygotowanie potrwa niecałe 10 minut. Spróbuj.
Czas przygotowania: 10 minut
Z podanej ilości składników przygotujesz 1/2 szklanki dressingu.
Składniki:
1 łyżka miso
1/2 szklanki gorącej wody
1/2 szklanki surowych orzechów nerkowca lub orzeszków piniowych
1 łyżka octu kokosowego lub jabłkowego
1 łyżeczka grubo zmielonej gorczycy
2 drobno pokrojone ząbki czosnku (pomiń w przypadku osób pitta)
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka suszonego tymianku lub bazylii
Przygotowanie:
W małej misce mieszaj miso z gorącą wodą, aż się rozpuści. Pozostałe składniki umieść w blenderze lub robocie kuchennym. Miksuj do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Dodaj rozpuszczone miso. Miksuj do chwili, gdy składniki zmieszają się dokładnie. Dressing do sałatek możesz przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce 4 dni. Przed każdym użyciem energicznie wstrząśnij.
Stosuj do sałatek, warzyw gotowanych na parze, do kasz albo jako dip do frytek z selera.
Przeczytaj także:
Przystawka z jarmużu z migdałami
Fasolka szparagowa po królewsku
Sos pietruszkowy z nasionami dyni
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.