Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • Owoce
  • sałatki
  • owocowe
  • sorbety
sorbet arbuzowy, przepis
Sorbet arbuzowy - świetny napój na upały

Owoce, sałatki owocowe, sorbety to cudowny pomysł na upalne wieczory, kiedy najbardziej wskazany jest lekki, wychładzający napój lub przekąska. Owoce to dary natury – pyszne, bogate w składniki odżywcze i do tego radośnie kolorowe.

 

 

Składniki:

1800 ml (1,8 kg) dojrzałego pokrojonego w kostkę arbuza bez pestek

½ szklanki brązowego cukru

¾ szklanki wody

8 listków mięty

Przygotowanie:

Umieść arbuz oraz cukier w dużym plastikowym worku i potrząśnij, aby obtoczyć owoc w cukrze. Zamknij/zawiąż woreczek i włóż do zamrażalnika na 6–8 godzin. Następnie partiami po 2–3 szklanki na jeden raz miksuj zamrożone owoce. Na każde 2 szklanki dodawaj 30–60 ml wody. Powinieneś otrzymać różowy sorbet o puszystej konsystencji. Przełóż go do miski i wstaw do lodówki. Serwuj w pucharkach lub kieliszkach z listkami mięty.

Możesz także użyć melona kantalupa lub miodowego, pomarańczy, truskawek, mango, papai bądź mieszanki wymienionych owoców.

Porcja: 78 kalorii

Wartości odżywcze: węglowodany 19 g, białko 5 g, tłuszcz 0 g, cholesterol 0 mg, tłuszcze nasycone 0,1 g, tłuszcze jednonienasycone 0,1 g

8 porcji

0 K - - P - W

 

Zobacz zdrowe czekolady w zielonysklep.com

Przeczytaj także: Czy lubisz grejpfruty?

Opracowanie na podstawie:

Dieta i odchudzanie zgodnie z ajurwedą. Program sattwiczny, Scott Gerson, zielone-wydawnictwo.pl

 

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl