
Owoce, sałatki owocowe, sorbety to cudowny pomysł na upalne wieczory, kiedy najbardziej wskazany jest lekki, wychładzający napój lub przekąska. Owoce to dary natury – pyszne, bogate w składniki odżywcze i do tego radośnie kolorowe.
Składniki:
1800 ml (1,8 kg) dojrzałego pokrojonego w kostkę arbuza bez pestek
½ szklanki brązowego cukru
¾ szklanki wody
8 listków mięty
Przygotowanie:
Umieść arbuz oraz cukier w dużym plastikowym worku i potrząśnij, aby obtoczyć owoc w cukrze. Zamknij/zawiąż woreczek i włóż do zamrażalnika na 6–8 godzin. Następnie partiami po 2–3 szklanki na jeden raz miksuj zamrożone owoce. Na każde 2 szklanki dodawaj 30–60 ml wody. Powinieneś otrzymać różowy sorbet o puszystej konsystencji. Przełóż go do miski i wstaw do lodówki. Serwuj w pucharkach lub kieliszkach z listkami mięty.
Możesz także użyć melona kantalupa lub miodowego, pomarańczy, truskawek, mango, papai bądź mieszanki wymienionych owoców.
Porcja: 78 kalorii
Wartości odżywcze: węglowodany 19 g, białko 5 g, tłuszcz 0 g, cholesterol 0 mg, tłuszcze nasycone 0,1 g, tłuszcze jednonienasycone 0,1 g
8 porcji
0 K - - P - W
Zobacz zdrowe czekolady w zielonysklep.com
Przeczytaj także: Czy lubisz grejpfruty?
Opracowanie na podstawie:
Dieta i odchudzanie zgodnie z ajurwedą. Program sattwiczny, Scott Gerson, zielone-wydawnictwo.pl