
Na temat soli narosło wiele mitów. Jedni twierdzą, by jej unikać, inni – że jest niezbędna w diecie. Jak działa sól? Czy jest potrzebna? Czy z soli można przyrządzić proste specyfiki na zaparcia, opuchliznę i ból głowy? Jedno jest pewne – warto mieć ją w swojej kuchni i apteczce.
Sól nasila doszę pitta i kapha, ale osłabia wata. Sól morska poprawia trawienie i aromat pożywienia. Działa przeczyszczająco i antyseptycznie. Sól kamienna jest solą mineralną, która bardzo skutecznie poprawia trawienie. Ma wyjątkowy zapach, słodką wipakę i w mniejszym stopniu nasila dosze pitta i kapha. Nie zatrzymuje wody w organizmie.
Specyfiki na bazie soli
W przypadku bólu i niedrożności zatok rozpuść 1/2 łyżeczki soli w 1/2 szklance ciepłej wody. Zakraplaj po 5 kropli do każdego nozdrza. To pomoże osuszyć zatoki.
Możesz wywołać luźne stolce i zlikwidować zaparcia, jeśli wypijesz 1 szklankę wody z dodatkiem 1 łyżeczki soli.
Na zawroty głowy spowodowane nadmiernym poceniem się, wypij szklankę wody z niewielką szczyptą soli i 1/2 łyżeczki soku z limonki.
Sól może złagodzić obrzęk i opuchliznę w skręconej kostce. Mocz stopę przez 15 minut w gorącej wodzie z dodatkiem 2 łyżek soli na niecałe 1/2 litra wody.
Na zmniejszenie opuchlizny pomoże zaplikowanie pasty sporządzonej z jednej części soli i 2 części kurkumy z odpowiednią ilością wody.
W przypadku bólu gardła i zapalenia krtani przed udaniem się na spoczynek płucz gardło szklanką gorącej wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżeczki kurkumy.
Zobacz sól czarna Kala w zielonysklep.com
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie: