
Czy wiesz, że czarny pieprz jest skuteczny na trawienie, kaszel i pasożyty? A jakie są właściwości lecznicze soli kamiennej? Mdłości, ból głowy, przeziębienie, obrzęki, zaparcia, ból gardła i krtani – sprawdź, przy jakich dolegliwościach warto ich użyć.
Sól kamienna
Jest rozgrzewająca, nasila pitta i kapha, ale osłabia wat. Poprawia trawienie i aromat pożywienia. Działa przeczyszczająco i antyseptycznie, można ją też stosować do prowokowania wymiotów.
Sól kamienna jest solą mineralną, która bardzo skutecznie poprawia trawienie. Ma szczególny zapach, w mniejszym stopniu nasila dosze pitta i kapha. Nie zatrzymuje wody w organizmie.
W przypadku bólu i niedrożności zatok rozpuść 1/2 łyżeczki soli kamiennej w 1/2 szklance ciepłej wody. Zakraplaj po 5 kropli do każdego nozdrza. To pomoże osuszyć zatoki.
Możesz wywołać luźne stolce i zlikwidować zaparcie, jeśli wypijesz 1 szklankę wody z dodatkiem 1 łyżeczki soli kamiennej.
Na zawroty głowy spowodowane nadmiernym poceniem się, wypij szklankę wody z niewielką szczyptą soli i 1/2 łyżeczki soku z limonki.
Sól może złagodzić obrzęk i opuchliznę w skręconej kostce. Mocz stopę przez 15 minut w gorącej wodzie z dodatkiem 2 łyżek soli na niecałe 1/2 litra wody.
Na zmniejszenie opuchlizny pomoże zaaplikowanie pasty sporządzonej z jednej części soli i 2 części kurkumy z odpowiednią ilością wody.
W przypadku bólu gardła i zapalenia krtani przed udaniem się na spoczynek płucz gardło szklanką gorącej wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżeczki kurkumy.
Czarny pieprz
Jest ostry i rozgrzewający. Zmniejsza wata i kapha, a nasila pitta. Jest skuteczny na trawienie, kaszel i pasożyty. Ponadto wzmacnia płuca i serce.
Gdy masz chrypkę, zmieszaj 1/4 łyżeczki sproszkowanego czarnego pieprzu z 1 łyżeczką ghee. Jedz powoli po obiedzie i kolacji.
Na kaszel stosuj 1/4 łyżeczki sproszkowanego czarnego pieprzu z 1 łyżeczką miodu. Przyjmuj po posiłkach.
W razie chronicznej gorączki zaparz herbatę z 1 łyżeczki świętej bazylii (tulsi) i 1 szklanki gorącej wody. Dodaj 1/4 łyżeczki sproszkowanego czarnego pieprzu i 1 łyżeczkę miodu. Stosuj 2−3 razy dziennie.
Biegunkę powstrzyma 1 szklanka lassi zmieszanego z 2 szczyptami sproszkowanego czarnego pieprzu. Należy go pić 2 razy dziennie.
Na ból brzucha zastosuj mieszankę z 1 szczypty czarnego pieprzu, 1 szczypty asafetydy oraz 1 łyżeczki ghee.
W przypadku pojawienia się wysypki alergicznej zmieszaj 1 łyżeczkę ghee ze szczyptą czarnego pieprzu. Stosuj nie tylko doustnie, lecz także smaruj mieszanką chorą skórę.
Sól kamienną oraz czarny pieprz znajdziesz w zielonysklep.com – zobacz tutaj.
Przeczytaj także:
Garam masala - przyprawa kuchni indyjskiej
Opracowanie na podstawie:
Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.