
Czy wiesz, jak smakuje kefir wegański? Gęsty, kremowy, o smaku kokosowym, ze szczyptą cynamonu i kardamonu, z posiekanymi migdałami i orzechami nerkowca - jest naprawdę doskonały! Do udekorowania kremu możesz użyć rodzynek, daktyli, fig lub utartego imbiru. Daj się skusić!
Czas przygotowania: 10 minut plus dodatkowo czas na fermentację.
Porcja: 8-12 osób (8 szklanek)
Składniki:
3 młode orzechy kokosowe
2 szklanki surowych migdałów
1 szklanka surowych orzechów nerkowca
1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu
1 łyżeczka sproszkowanego kardamonu
1 saszetka wegańskiego startera kefiru (zawierającego szczepy bakterii)
Przygotowanie:
Aby zrobić ten pyszny kefir kokosowy, połóż kokos bokiem na blacie. Za pomocą ostrego, solidnego noża oskrob i zetnij spiczasty koniuszek, tak aby pokazała się brązowa wewnętrzna skorupka. Zetnij czubek orzecha od strony nasady, tak jakbyś odcinał „pokrywkę”.
Wlej wodę kokosową do blendera. Łyżeczką wybierz miąższ kokosa i także umieść go w blenderze. Zrób to samo z pozostałymi dwoma orzechami.
Następnie wsyp do blendera migdały, orzechy nerkowca, cynamon i kardamon. Miksuj na wysokich obrotach do uzyskania kremowej konsystencji. Od czasu do czasu wyłączaj blender i zgarniaj ze ścianek naczynia osadzające się składniki.
Wlej uzyskaną mieszankę do dużego rondla. Gotuj na możliwie najmniejszym ogniu do chwili, gdy temperatura sięgnie 33 stopni C lub będzie nieco niższa od temperatury ciała. Użyj termometru kuchennego, aby upewnić się, że nie przekroczy 33 stopni C.
Zestaw z ognia. Mieszając, dodaj starter kefiru. Wlej całość z powrotem do blendera. Mieszaj do czasu osiągnięcia kremowej konsystencji. Wlej kefir do dużego, szklanego słoika. Trzymaj w lodówce przez 3-4 dni lub do chwili, gdy mieszanka będzie kwaśna i gęsta jak jogurt. Kremowy kefir kokosowy można przechowywać w lodówce przez ok. 5 dni.
Inna wersja: do udekorowania pojedynczych porcji osoby wata mogą użyć 1/2 szklanki namoczonych śliwek suszonych lub rodzynek i 1/8 łyżeczki kardamonu, osobom pitta zaleca się 1/4 szklanki posiekanych daktyli lub fig, osobom kapha 1 łyżkę utartego świeżego imbiru ze szczyptą cynamonu.
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.