
Polecamy przepis na znakomite, energetyczne śniadanie. Nasiona chia, które nawilżają i dostarczają błonnika, jagody goji, wiórki kokosowe, mleko migdałowe lub owsiane, do tego cynamon i kardamon i ulubione owoce – to pomysł na smaczne śniadanie, które dostarczy składników odżywczych na cały dzień.
Czas przygotowania: 10 minut.
Z podanej ilości składników przygotujesz 1 porcję śniadania.
Składniki:
1/3 szklanki nasion chia
1 łyżka jagód goji
2,5 łyżki niesłodzonych wiórków kokosowych lub płatków kokosowych
1/2 szklanki mleka migdałowego, mleka owsianego lub wybranego mleka wegańskiego
1 łyżka cukru kokosowego lub daktylowego
1/8 łyżeczki sproszkowanego cynamonu lub sproszkowanego kardamonu
1/4 szklanki owoców (jeżyn, malin, jagód lub truskawek)
1 łyżeczka sproszkowanego korzenia maca (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Wymieszaj nasiona chia, jagody goji i kokos w małej miseczce. Wlej mleko migdałowe (lub inne mleko roślinne). Odstaw na 5 minut. Mieszając, dodaj cukier kokosowy, cynamon oraz ewentualnie jagody i korzeń maca.
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti sp. z o.o., Kraków 2015.