
Pyszny krem ryżowy z dodatkiem figi i kardamonu, delikatny pudding z kaszy jaglanej z bananem i migdałami, pachnący grysik na słodko z rodzynkami i orzechami nerkowca, a może naleśniki na mące orkiszowej z prażonym jabłkiem? Zacznij dzień chwilą przyjemności. Smacznego!
Krem ryżowy
Składniki: 2 filiżanki wody, 2 suszone figi, 2/3 filiżanki płatków ryżowych, 1/4 łyżeczki kardamonu
Zagotować wodę z wymoczonymi wcześniej figami. Wrzucić płatki ryżowe i kardamon. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia 3 minuty, potem przykryć, odstawić na chwilę i zblendować.
Krem z kaszy jaglanej
Składniki: 1 filiżanka podprażonej kaszy jaglanej lub płatków jaglanych, 2,5 filiżanki wody, 1 łyżeczka masła migdałowego lub kilka migdałów blanszowanych, kawałek dojrzałego banana, szczypta cynamonu
Kaszę gotować do momentu wchłonięcia wody. Tuż przed podaniem zmiksować z resztą składników. Jeśli jest za gęsta, dodać gorącej wody.
Grysik na słodko
Składniki na 6 porcji: 1 filiżanka kaszy manny, 2 łyżki rodzynek, 2 łyżki orzechów nerkowca, 1/2 łyżeczki kardamonu, 3 łyżki ghee, 5 filiżanek wody
Rorzgrzać ghee, dodać rodzynki i orzechy i podsmażyć. Dorzucić grysik. Wymieszać i podgrzewać do brunatnego koloru. Wlać wodę i gotować, aż grysik będzie miękki. Wylać na talerz i wystudzić.
Naleśniki z bananem
Składniki na 10 naleśników: 1/2 dojrzałego banana, 2 jaja, 1 łyżka oleju kokosowego, 1 łyżka cukru palmowego, 1,5 filiżanki wody, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 i 1/4 filiżanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej lub gryczanej
Wszystkie składniki prócz mąki razem zmiksować. Dodawać mąki do ciasta, by miało odpowiednią do smażenia konsystencję. Naleśniki smażyć na oleju lub na suchej patelni. Można robić wariacje, np. z jabłkiem zamiast banana. Naleśniki z jabłkiem wymagają dłuższego smażenia.
Zobacz zdrową żywność na zielonysklep.com.
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Świadome macierzyństwo z ajurwedą. Shivani Sood, Monika Ptak-Korbacz - książka wydana przez zielone wydawnictwo.