Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • zdrowa dieta
  • dania wegańskie
  • przepisy ajurwedyjskie
  • śniadania
kuchnia ajurwedyjska
Śniadania na ciepło

Pyszny krem ryżowy z dodatkiem figi i kardamonu, delikatny pudding z kaszy jaglanej z bananem i migdałami, pachnący grysik na słodko z rodzynkami i orzechami nerkowca, a może naleśniki na mące orkiszowej z prażonym jabłkiem? Zacznij dzień chwilą przyjemności. Smacznego!

 

Krem ryżowy

Składniki: 2 filiżanki wody, 2 suszone figi, 2/3 filiżanki płatków ryżowych, 1/4 łyżeczki kardamonu

Zagotować wodę z wymoczonymi wcześniej figami. Wrzucić płatki ryżowe i kardamon. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia 3 minuty, potem przykryć, odstawić na chwilę i zblendować.

 

Krem z kaszy jaglanej

Składniki: 1 filiżanka podprażonej kaszy jaglanej lub płatków jaglanych, 2,5 filiżanki wody, 1 łyżeczka masła migdałowego lub kilka migdałów blanszowanych, kawałek dojrzałego banana, szczypta cynamonu

Kaszę gotować do momentu wchłonięcia wody. Tuż przed podaniem zmiksować z resztą składników. Jeśli jest za gęsta, dodać gorącej wody.

 

Grysik na słodko

Składniki na 6 porcji: 1 filiżanka kaszy manny, 2 łyżki rodzynek, 2 łyżki orzechów nerkowca, 1/2 łyżeczki kardamonu, 3 łyżki ghee, 5 filiżanek wody

Rorzgrzać ghee, dodać rodzynki i orzechy i podsmażyć. Dorzucić grysik. Wymieszać i podgrzewać do brunatnego koloru. Wlać wodę i gotować, aż grysik będzie miękki. Wylać na talerz i wystudzić.

 

Naleśniki z bananem

Składniki na 10 naleśników: 1/2 dojrzałego banana, 2 jaja, 1 łyżka oleju kokosowego, 1 łyżka cukru palmowego, 1,5 filiżanki wody, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 i 1/4 filiżanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej lub gryczanej

Wszystkie składniki prócz mąki razem zmiksować. Dodawać mąki do ciasta, by miało odpowiednią do smażenia konsystencję. Naleśniki smażyć na oleju lub na suchej patelni. Można robić wariacje, np. z jabłkiem zamiast banana. Naleśniki z jabłkiem wymagają dłuższego smażenia.

Zobacz zdrową żywność na zielonysklep.com

Przeczytaj także:

Śniadanie mistrzów

Zielony krem do pieczywa

 

 

Opracowanie na podstawie:

Świadome macierzyństwo z ajurwedą. Shivani Sood, Monika Ptak-Korbacz - książka wydana przez zielone wydawnictwo.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl