
Polecamy aromatyczną potrawkę ze szparagów. Z dodatkiem gorczycy, nasion kminu i odrobiny masła ghee potrawa spełni oczekiwania najbardziej wymagających smakoszy. Szparagi równoważą wszystkie trzy dosze, dobrze wpływają na trawienie. W sam raz na letni lunch.
Składniki:
2 szklanki lub około 35 dag szparagów
1 łyżka ghee
1 szczypta nasion czarnej gorczycy
1 szczypta nasion kminu
1 szczypta pieprzu kajeńskiego
1 szczypta soli
Przygotowanie:
Dokładnie obierz szparagi i odetnij twarde końcówki. Przetnij je w poprzek na dwie połówki. Rozgrzej płytki rondel i dodaj ghee, nasiona gorczycy, kminu i pieprz kajeński. Odczekaj, aż ziarna zaczną wydawać trzaskający odgłos i dodaj szparagi oraz sól. Smaż 4-5 minut, mieszając delikatnie. Przykryj garnek, zdejmij z ognia i odstaw w ciepłe miejsce na kilka minut.
Szparagi są słodkie, wychładzające i działają moczopędnie. Równoważą wszystkie trzy dosze i mają łagodne właściwości przeczyszczające. Osoby typu wata mogą dodać więcej pieprzu kajeńskiego, osoby pitta więcej nasion kminu, a typu kapha – więcej nasion gorczycy.
Przeczytaj także:
Kiczadi szparagowe z szafranem
Opracowanie na podstawie:
Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.