Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • aromaterapia
  • przyprawy
  • zdrowa dieta
  • kuchnia ajurwedyjska
kuchnia indyjska
Smaki lata

Przygotowując potrawy warto sięgnąć po aromatyczne zioła i przyprawy, które podbiją smak dania i zwiększą jego walory odżywcze. Należy pamiętać, że jedna kropla olejku eterycznego równa się dwóm łyżeczkom sproszkowanego zioła. Podajemy listę przypraw.

Sporo z nich działa wiatropędnie, ułatwia trawienie i ma właściwości przeciwbakteryjne.

Bazylię można dodawać do zup, pesto, sosu do spaghetti i dań warzywnych, w ilości 1-2 kropli na około pół litra potrawy.

Cynamon dodaje się do ciastek, naleśników, napojów, herbaty.

Czarny pieprz stosuje się do jajek, jedna kropla na jajko, do potraw duszonych i zup, do sosów sałatkowych.

Gałka muszkatołowa nadaje się do deserów i lassi. Równe części jogurtu i wody zmiksowane z przyprawami i owocami.

Goździki można dodawać do ciast, deserów i herbat.

Grejfrut znajduje zastosowanie w napojach i naleśnikach.

Imbir można dodawać do lemoniady, napojów, herbat, zup, curry i chleba.

Jałowiec dodaje się do warzyw, kiszonej kapusty lub marynowanych warzyw.

Kardamon to tradycyjny dodatek do deserów, zwłaszcza ciast i kawy.

Kmin można dodawać do fasoli, curry, chleba, sosów salsa i groszku.

Kolendrę używa się do sosów sałatkowych, zup, deserów, fasoli i curry.

Koper włoski nadaje się do zup i deserów.

Kurkumę dodajemy do curry, sosów i warzyw, zup.

Majeranek można dodawać do zup, sałatek i sosów sałatkowych.

Mięta pieprzowa jest szczególnie wskazana do deserów, ciastek, napojów i słodyczy.

Pietruszka to dodatek do zup, chleba, sera i sosów sałatkowych.

Rozmaryn nadaje się do sosów, potraw duszonych i potraw z drobiu.

Szałwia jest używana do drobiu, sosów sałatkowych, zup i innych sosów.

Trawa cytrynowa to ulubiony dodatek do potraw tajskich oraz curry (zwłaszcza kokosowej zupy curry).

Tymianek jest szczególnie dobry do zup, potraw duszonych oraz warzyw.

Wanilia to dodatek do słodyczy, kremów budyniowych, naleśników i ciast.

Ziele angielskie można dodawać do puddingów i zup.   

 

Zobacz czarny sezam nasiona w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu

 

Przeczytaj także:

Koper i kolendra

Pietruszka i szałwia 

 

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurweda i aromaterapia. Light Miller, Bryan Miller. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2017.

Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl