Przygotowując potrawy warto sięgnąć po aromatyczne zioła i przyprawy, które podbiją smak dania i zwiększą jego walory odżywcze. Należy pamiętać, że jedna kropla olejku eterycznego równa się dwóm łyżeczkom sproszkowanego zioła. Podajemy listę przypraw.
Sporo z nich działa wiatropędnie, ułatwia trawienie i ma właściwości przeciwbakteryjne.
Bazylię można dodawać do zup, pesto, sosu do spaghetti i dań warzywnych, w ilości 1-2 kropli na około pół litra potrawy.
Cynamon dodaje się do ciastek, naleśników, napojów, herbaty.
Czarny pieprz stosuje się do jajek, jedna kropla na jajko, do potraw duszonych i zup, do sosów sałatkowych.
Gałka muszkatołowa nadaje się do deserów i lassi. Równe części jogurtu i wody zmiksowane z przyprawami i owocami.
Goździki można dodawać do ciast, deserów i herbat.
Grejfrut znajduje zastosowanie w napojach i naleśnikach.
Imbir można dodawać do lemoniady, napojów, herbat, zup, curry i chleba.
Jałowiec dodaje się do warzyw, kiszonej kapusty lub marynowanych warzyw.
Kardamon to tradycyjny dodatek do deserów, zwłaszcza ciast i kawy.
Kmin można dodawać do fasoli, curry, chleba, sosów salsa i groszku.
Kolendrę używa się do sosów sałatkowych, zup, deserów, fasoli i curry.
Koper włoski nadaje się do zup i deserów.
Kurkumę dodajemy do curry, sosów i warzyw, zup.
Majeranek można dodawać do zup, sałatek i sosów sałatkowych.
Mięta pieprzowa jest szczególnie wskazana do deserów, ciastek, napojów i słodyczy.
Pietruszka to dodatek do zup, chleba, sera i sosów sałatkowych.
Rozmaryn nadaje się do sosów, potraw duszonych i potraw z drobiu.
Szałwia jest używana do drobiu, sosów sałatkowych, zup i innych sosów.
Trawa cytrynowa to ulubiony dodatek do potraw tajskich oraz curry (zwłaszcza kokosowej zupy curry).
Tymianek jest szczególnie dobry do zup, potraw duszonych oraz warzyw.
Wanilia to dodatek do słodyczy, kremów budyniowych, naleśników i ciast.
Ziele angielskie można dodawać do puddingów i zup.
Zobacz czarny sezam nasiona w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Ajurweda i aromaterapia. Light Miller, Bryan Miller. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2017.
Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu